Český badatel Jiří Padevět mapuje události po útoku na Reinharda Heydricha v pětidílné sérii Krvavých let na Stream.cz

Hana Holubová 29. května 2018

Dokumentární cyklus Krvavá léta na Stream.cz připomene na konci května a v průběhu června 76. výročí podstatných událostí našich moderních dějin pěti, na sebe volně navazujícími díly. Spisovatel a nakladatel Jiří Padevět, který pořadem provází, divákům zprostředkuje například dnešní podobu bývalé zatáčky v pražských Kobylisích, kde Josef Gabčík s Janem Kubišem provedli 27. května 1942 útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V rámci speciálu navštíví také Lidice nebo Ležáky.

Jaro 1942 bylo jedno z nejtemnějších období české historie, které začalo útokem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a skončilo vypálením obcí Lidice a Ležáky a popravami odbojářů a jejich blízkých. Stream.cz společně se spisovatelem Jiřím Padevětem přináší divákům speciální sérii pořadu Krvavá léta, která se věnuje událostem z doby nacistické okupace a útoku na protektora až po likvidaci obyvatel Ležáků.

„Příběh operace Anthropoid je příběhem skutečného vlastenectví, odvahy a odpovědnosti. Je příběhem obyčejných lidí, kteří neváhali a udělali to, co pokládali za správné,“ říká Jiří Padevět.

Epizody

  • Útok na Reinharda Heydricha – Hrdinství Gabčíka a Kubiše změnilo československé dějiny – 27. 5.
  • Pardubická Silver A – 4. 6.
  • Vypálení Lidic –  11. 6.
  • Tragický osud radisty Jiřího Potůčka – 18. 6.
  • Vypálení Ležáků – 25. 6.

Příběhy z dob okupace také přináší nejnovější knižní počin spisovatele Jiřího Padevěta Ostny a oprátky, kterou autor vydal v květnu tohoto roku.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích