Film Na hory z produkce Seznam se bezpečně upozorňuje na problematiku kyberšikany

Aneta Kapuciánová 28. května 2018

https://www.stream.cz/seznam-se-bezpecne/trailer-filmu-na-hory-231487Šestnáctiminutový debutový snímek režiséra Braňa Holička Na hory vypráví příběh mladého chlapce, který se stal obětí vydírání na internetu. Na jednu z nejvážnějších forem kyberšikany upozorňuje krátký film z produkce Seznam se bezpečně, ve kterém si hlavní roli zahrál Lukáš Veřtát. Role jeho rodičů pak ztvárnili Martin Finger a Gabriela Míčová. Premiéra filmu Na hory se bude konat v úterý 29. května na filmovém festivalu ve Zlíně, televizní diváci se na ni mohou těšit ve středu 30. května v Televizi Seznam a uživatelé internetu najdou film Na hory ve čtvrtek 31. května na domovské stránce Seznam.cz.

Vydírání na internetu se týká přibližně osmi procent dětí, přičemž pouhá dvě procenta z nich se svěří svým rodičům. „Nejčastějším důvodem, proč se dítě nesvěří rodičům, je pocit studu, obava z nepochopení a určité formy trestu. Radíme dětem, aby se se svými problémy obraceli alespoň na specializovaná centra, kde se mohou svěřit anonymně,“ uvádí Martin Kožíšek, specialista na internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz a jeden z autorů projektu Seznam se bezpečně, z jehož dílny nový film Na hory pochází.

S některou z forem kyberšikany se setkalo 51 % dětí. Nejčastěji se jedná o průnik na účet s cílem dostat dítě do problémů (35 %), následují verbální útoky (34 %). Z těch nejzávažnějších je to pak vydírání (8 %) a vyhrožování a zastrašování (18 %). „V poradně se setkáváme s obrovským počtem případů, u kterých nás zaráží brutalita útoků. Je to dáno hlavně tím, že nejčastějšími útočníky jsou lidé ve věku 17 – 25 let, kteří mají technologickou zdatnost a dobře znají online prostředí. Věk útočníků se navíc stále snižuje,“ upozorňuje Martin Kožíšek.

„Film vypráví o tom, co našim dětem může způsobit obyčejné brouzdání po internetu, a ukazuje, jací se na něm pohybují lidé. Je děti potřeba neustále upozorňovat nejen na přínosy, ale i rizika, která online svět přináší,“ vysvětluje Braňo Holiček, který se ujal režie nového snímku a zároveň patří k dlouhodobým ambasadorům projektu Seznam se bezpečně.

O Seznam se bezpečně

Tématem kyberšikany se česká internetová jednička zabývá intenzivně již devět let, za tu dobu zástupci Seznam se bezpečně objeli se svými přednáškami a besedami několik stovek škol po celé České republice, Martin Kožíšek stál u zrodu tří odborných filmů a knihy Bezpečně n@ internetu. V rámci projektu byly natočené i krátké vzdělávací video spoty připravené ve spolupráci s Divadlem v Dlouhé pod názvem Křečci v síti, které jsou cílené zejména na mladší děti. Pro ty starší vzniklo Desatero s Benem Cristovaem. Divadelní inscenace #jsi_user, která pak vznikla ve spolupráci se Studiem Ypsilon, měla více než stovku repríz. Součástí projektu je i poradna, která řeší ročně několik set případů nejen dětí. Více na www.seznamsebezpecne.cz.

 

Informace o filmu

Režie: Braňo Holiček

Hrají: Lukáš Veřtát, Martin Finger, Gabriela Míčová, Pavla Beretová a další

Námět: Martin Kožíšek

Scénář: Jan Vejnar

Producent: Up & Up Production

Hudba: Tomáš Klus, Ben Cristovao

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích