Pavel Karous v novém pořadu na Stream.cz podrobí kritice současné výtvarné umění ve veřejném prostoru

Hana Holubová 14. listopadu 2018

Praha, 14. listopadu 2018 – Sochař, pedagog, popularizátor výtvarného umění ve veřejném prostoru a autor úspěšného projektu Vetřelci a volavky, Pavel Karous, se znovu vrací na scénu. Tentokrát se svým několikadílným pořadem na Stream.cz s názvem Vetřelci a plameňáci. V jednotlivých dílech podrobí Karous svému kritickému pohledu nejrůznější výtvarné projevy v městské krajině a upozorní diváky na zajímavé novodobé oficiální i neoficiální realizace, instalace a umělecké akce. První díl nového pořadu Vetřelci a plameňáci mohou diváci vidět již nyní Stream.cz.

V novém pořadu Vetřelci a plameňáci budu oproti předchozímu projektu, který byl zaměřený na období reálného socialismu, reagovat na současné vizuální umění, tedy období reálného kapitalismu. Název vychází z faktu, že mezi současnými oficiálními realizacemi je více těch nepodařených až kýčovitých děl a plameňáci jsou v anglosaské kultuře symbolem kýče. Vetřelci zase symbolizují nelegální nebo parazitické umělecké intervence a akce. Cílem projektu je zaměřit pozornost veřejnosti na aktuální projevy výtvarného umění, které nás ve městě obklopují,“ popisuje Pavel Karous nový pořad.

V jednotlivých dílech Vetřelců a plameňáků si Karous vybere vždy tři zajímavá díla, která okomentuje.  „V prvním díle se zaměříme na Performance Art, konkrétně na vizuálního umělce Jonáše Strouhala v masce depresivního maskota Alzáka. V dalších dílech podrobíme kritice například sochu Věry Špinarové v Ostravě,” dodává Karous.  

První díl Vetřelců a plameňáků již nyní na Stream.cz

Kromě pořadu na Stream.cz se Pavel Karous nadále věnuje také vizuálnímu umění doby normalizace. Společně se svými dalšími kolegy právě vydává knihu Hotel Praha mapující vývoj a architekturu jednoho z nejluxusnějších hotelů na území tehdejšího ČSSR.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích