Jak naladit Televizi Seznam na DVB-T2?

Hana Holubová 13. ledna 2020

Na konci listopadu začnou televizní diváci v České republice postupně přecházet na nový způsob příjmu televizního signálu, který se označuje zkratkou DVB-T2. Souvisí s tím konec současného pozemního vysílání, které jako první přestanou šířit vysílače v Praze a středních Čechách, a to už od 27. 11. Další kraje se postupně přidají. Od června 2020 tak diváci nenaladí žádnou ze současných televizních stanic na dosavadních kanálech.

Televize Seznam připravila jednoduchý návod, díky kterému si mohou být lidé jistí, že budou moct své oblíbené pořady sledovat v HD kvalitě přes DVB-T2. Stačí si vybrat jednu z následujících tří možností.

Přeladění na DVB-T2

Tato možnost vyžaduje více kroků, které detailně popisujeme i pomocí obrázků.

  1. Správný přijímač

K příjmu vysílání DVB-T2 s kodekem HEVC (H.265) potřebujete správný přijímač (televizi nebo set-top-box). Poznáte ho podle označení DVB-T2 ověřeno a kulaté samolepky s logem CRA.

  1. Připojení k anténě

Vsuňte propojovací koaxiální kabel do účastnické (anténní) zásuvky. V případě, že využíváte pokojovou anténu nebo nemáte účastnickou zásuvku, se vás tento krok netýká. Kabel zapojte do levé zdířky označené TV.

  1. Propojení antény a set-top-boxu

Druhý konec kabelu připojte do set-top-boxu, do zdířky pro vstup (označeno jako RF IN, IN, VSTUP, ANT IN…).

  1. Propojení set-top-boxu a televize

Zapojte HDMI kabel do set-top-boxu (HDMI kabel koupíte v elektru). Pokud má váš televizor více HDMI vstupů, zapamatujte si, do kterého vstupu set-top box připojujete (většinou jsou označené čísly). V případě, že máte starší typ televizoru, je možné ho propojit prostřednictvím SCART kabelu.

  1. Zapněte televizi a vyberte vstup

Nyní zapněte televizor. Objeví se vám v něm tabulka, pomocí ovladače vyberte vstup (HDMI), do kterého jste set-top box připojili.

  1. Nalaďte

Na ovladači set-top boxu stiskněte MENU – vyberte položku ladění/instalace (dle typu set-top-boxu). Můžete zvolit automatické vyhledávání (ladění), nebo si nastavit ručně kanály, které si chcete naladit. Správně naladěný kanál v síti DVB-T2 poznáte podle označení T2 za názvem televizního programu.

Přeladění přes individuální anténu

V případě, že přijímáte televizní vysílání přes individuální anténu, se po stisknutí tlačítka na svém ovladači programy v novém standardu naladí automaticky.

Přeladění společné televizní antény

U společných televizních antén (STA) je potřeba požádat o přeladění servisní firmu, která vymění či přeladí tzv. kanálové vložky.

V tabulce níže najdete, od kdy se ve vašem kraji vypne současný televizní signál. Do té doby je dobré si zajistit příjem vysílání přes DVB-T2.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích