Od Discolandu ke Kajínkovi: Seznam Zprávy spouští nový kriminální podcastový seriál České podsvětí s Josefem Klímou

Hana Holubová 2. července 2020

Nechte se od 6. července na Seznamzpravy.cz vtáhnout Josefem Klímou do zločinů divokých devadesátek. Podcast České podsvětí volně vychází z knihy Josefa Klímy Zločin, jak ho pamatuju a ohlíží se za nejznámějšími postavami a kauzami českého porevolučního zločinu. Prémiový díl je věnovaný Ivanu Jonákovi a Discolandu Sylvie. Během léta pak vyjde celkem devět dvacetiminutových dílů věnovaných mimo jiné orlickým vraždám nebo Jiřímu Kajínkovi.

Audioseriál doprovází originální sound design, původní rozhovory z osobních archivů Josefa Klímy i výpovědi respondentů, kteří v jednotlivých kauzách figurovali.

Přední český investigativní novinář a spisovatel Josef Klíma je lidem dobře známý například z pořadu Záhady Josefa Klímy, který běží na Televizeseznam.cz. Nyní s týmem Seznam Zpráv spouští podcast České podsvětí. Tvůrci podcastu, vedení producentem Damianem Machajem, přišli s netradičním dramaturgickým spojením – postavit podcast na vyprávění jednotlivých kauz, jejich kontextu i konkrétních vzpomínek Josefa Klímy dvacetiletému youtuberovi Adamovi Miklicovi. Ten je na YouTube kanále znám pod přezdívkou StaySteak, pod kterou sdílí zajímavá videa o historii organizovaného zločinu. Josef Klíma předává Adamovi i své novinářské zkušenosti a osobité investigativní metody.

„Riskli jsme to a místo očekávaného pojetí “Pepa Klíma čte audioknihu“ propojujeme mladého fanouška fascinovaného érou, kterou sám nezažil, se zkušenostmi nejstaršího investigativního novináře. Výsledek přibližuje divoké devadesátky z nového úhlu nejen Klímovým fanouškům, ale i mladé generaci posluchačů do třiceti pěti let, kteří o kauzách zatím jen četli,“ přibližuje pozadí vzniku nového podcastu režisér Damian Machaj a dodává: „Ze začátku jsme byli všichni v napětí, jestli princip mezigeneračního dialogu a taky trochu experimentálnější metoda budou fungovat. Ale Adam s Josefem jsou skvělý vypravěčský tandem! Vážím si důvěry pana Klímy a taky nasazení celého týmu, který se na projektu sešel.“

Podcast poprvé vzniká ve spolupráci podcastové skupiny Seznam Zpráv vedené Robertem Candrou a externího producenta a režiséra Damiana Machaje. Autorkou scénářů je Lucie Krýzová. Mix zvuku má na starosti Ivan Horák, dramaturgem je Dan Moravec. 

Seznam Zprávy od ledna 2020 zveřejňují čtyři původní zpravodajské podcasty s týdenní periodicitou: Angličan, Vlevo dole, Stopáž a Checkpoint. Audiotvorba Seznam Zpráv a rádií Expres FM a Classic Praha má digitální týdenní zásah 60 tisíc posluchačů. Nový podcast České podsvětí startuje 6. července a je ke poslechu na Seznamzpravy.cz i ve všech podcastových aplikacích.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích