Dokumentární cyklus Trans* z produkce Streamu přiblíží příběh pěti lidí s transgender a nebinární životní zkušeností

Hana Holubová 10. září 2020

Videoportál Televizeseznam.cz nabídne divákům od 6. října mimořádný dokumentární projekt Trans* z produkce Streamu. V šesti dílech představí život lidí, kteří se neztotožňují s určeným pohlavím a prožívají svou genderovou identitou jinak, či gender vůbec necítí a jsou tzv. agender. Aby dokázali žít a fungovat ve společnosti, která trvá na vměstnání se do kategorie žena nebo muž, museli ve svém životě udělat větší či menší změny. Dokument bude od 12. října k vidění i na Televizi Seznam, a to vždy ve dvou po sobě jdoucích dílech.

Cyklus Trans* přináší obsáhlý a intimní portrét pěti lidí, kteří nesplňují zažité představy ohledně dvou daných pohlaví. Každý díl přibližuje život člověka, který prožívá tzv. dysforii, tedy pocit, že mu určené pohlaví nesedí. Diváci budou moci nahlédnout i do života osoby, která se necítí ani jako žena, ani jako muž.

„Jsem Fipah. Jsem arodová osoba, nejsem žena, nejsem muž, nejsem mezi těmito rody. Necítím gender (rod), neznám ten pocit. Jednoduše jsem živá lidská bytost, v tomto ohledu uvnitř nic jiného necítím,“ říká Fipah, agendrová osoba, o které dokument také pojednává.

Jak žijí lidé, kteří se vymykají běžným kategoriím? Jak je vnímá česká společnost a jaké překážky musí v každodenním životě překonávat? Dokumentární cyklus Televizeseznam.cz vznikl ve spolupráci s organizací Trans*parent jako jedinečný projekt mapující život osob s transgender a nebinární životní zkušeností.

„Před rokem jsem začal mít silný pocit, že se z transgender tématu stává politické téma a z médií jsem dostával jen kusé a vlastně pořád ty samé informace o tom, co to ti transgender lidé jsou a co chtějí. Sám jsem měl ohledně tohoto tématu spoustu předsudků. Já i Štěpán Svoboda, kterého jsem k natáčení přizval pro jeho úžasný cit pro rytmus a vizuálnímu cítění, chápeme, že svět není černobílý. Ne všechno, co se dozvídáme z médií, je čistá pravda. Proto jsme oslovili organizaci Trans*parent, se kterou jsme vedli několikaměsíční konverzaci, jejímž výsledkem je tento dokument. Díky neuvěřitelné otevřenosti našich respondentů jsme dostali aspoň částečný vhled do situace trans komunity v Česku,“ říká režisér díla Filip Štoček.

V souborech ke stažení naleznete medailonky jednotlivých tváří dokumentu

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích