Startují Ukrajinské noviny na Seznam Zprávách

Hana Holubová 31. března 2022

Zpravodajský web Seznam Zprávy spustili novou sekci Ukrajinské noviny (Українські новини), která je psaná výhradně v ukrajinském jazyce. Jejím cílem je poskytnout stálý zpravodajský servis a praktické informace (o zaměstnání, vzdělávání i volnočasových aktivitách) usnadňující uprchlické ukrajinské komunitě život v českém azylu. Novou sekci najdou čtenáři zde.

Autory nové rubriky budou Ukrajinci trvale žijící v Česku, ale také ukrajinští uprchlíci, kteří hranice překročili teprve před pár týdny. Doplní je překlady vybraných textů autorů redakce Seznam Zprávy. Editorkou se stala Daryna Dziuba. Čtenáři se seznámí i s konkrétní příběhy uprchlíků a samozřejmostí bude také možnost diskuze pod články pro přihlášené uživatele či box, přes který se v ukrajinštině mohou obrátit na redakci s jakýmkoliv námětem nebo otázkou. Denně se v ukrajinské sekci Seznam Zpráv objeví průměrně dva články.

„Ukrajinské noviny se budou soustředit výhradně na uprchlíky a život komunity v Česku. Zatímco všeobecné zpravodajství si dokáží najít přímo z ukrajinských zdrojů, naše služba by jim měla umožnit lépe se sžít s novým prostředím. Chceme pomoci lidem v těžké situaci, proto plánujeme nejen ukrajinské zpravodajství, ale také informační servis ve spolupráci s dalšími službami Seznamu,“ řekl Zdeněk John, zástupce ředitele Divize zpravodajství a rádií, a dodává: „Zda bude projekt dlouhodobý, nebo jen na několik měsíců bude závislé na vývoji na Ukrajině a na zájmu ukrajinských čtenářů.“

Seznam Zprávy nabídly spolupráci na obsahu i ukrajinskému velvyslanectví v Praze nebo některým českým úřadům, v jejichž kompetenci je starost o uprchlíky a jejich začleňování do české společnosti.

Daryna Dziuba, editorka Ukrajinských novin

Je rodačkou z ukrajinského hlavního města Kyjev, v České republice žije už několik let. Před tím, než se ujala role editorky projektu Ukrajinské noviny, působila v redakci Seznam Zpráv jako redaktorka zahraniční rubriky. Studovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, působila také v Radio Free Europe.

Editorka Ukrajinských novin Daryna Dziuba
Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích