Speciální podcastová série Ve stínu z produkce Seznam Zpráv provede posluchače vyšetřováním reálného případu pohlavního zneužívání mladistvého

Hana Holubová 11. srpna 2022

Případ ze základní školy v jednom západočeském městě, který skončil odsouzením učitele, se po třinácti letech znovu otevírá v investigativním cyklu Ve stínu šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka, konkrétně v podcastu s podtitulem Nejlepší kamarád. V šesti dílech podcastové série bude postupně třídit staré i nové důkazy, seznámí posluchače s řadou svědků i přizvaných znalců a nechá je nahlédnout do zákulisí soudního procesu. A to od 15. srpna každý den na Seznam Zprávách, platformě Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Třídní učitel Matěj a jeho žák Tomáš. Dva aktéři skutečného případu pohlavního zneužívání promlouvají ve výjimečné audio rekonstrukci s názvem Nejlepší kamarád. Díky autentickým svědkům, kteří souhlasili s natáčením, je příběh „kamarádství“ mezi čtrnáctiletým chlapcem a pětatřicetiletým učitelem prokládán pestrou škálou emocí, které nemizí ani po letech od vynesení rozsudku. „Nikdy jsem se s tím rozsudkem nesmířil,“ říká učitel Matěj V. A žák Tomáš P. kontruje: „Vynesený rozsudek pro mě nebyl úlevou. Ta by nastala, kdyby si on přiznal, že mě ty dva roky zneužíval.“ 

Jiří Kubík během rozhovoru s obětí

„S dokumentaristou Braněm Pažitkou jsme zvolili netradiční způsob vyprávění, aby si posluchači mohli sami projít několikaletým procesem – od setkání učitele se žákem, přes policejní vyšetřování, několikaletý soudní proces až po následky, které případ zanechal na všech zúčastněných,“ říká k projektu Jiří Kubík, šéfredaktor zpravodajského webu Seznam Zpráv, a dodává: „V šesti dílech podcastové série postupně třídíme staré i nové důkazy. Teprve na konci vyprávění bude skládačka úplná.“

Řazení jednotlivých dílů umožní posluchačům také pochopit, jak vypadá policejní vyšetřování a soudní proces, co je práce obžaloby, jaká jsou práva obhajoby, jak přijít na to, kde tedy leží pravda, a jak rozhoduje soud bez přímých důkazů. „Proč jsou lidé v těchto případech ochotni vší silou bojovat za jednu stranu sporu, přičemž z objektivních důvodů nemohli být svědky dané situace, to je základní otázka, na kterou jsem během celého natáčení hledal odpověď,“ říká Jiří Kubík.

Příprava podcastu Ve stínu: Nejlepší kamarád

Jiří Kubík a Braňo Pažitka v posledním půlroce prostudovali stovky stránek autentických spisových dokumentů, vyslechli celkem třináct hodin záznamů soudních přelíčení, vyhledali účastníky celého procesu z obou táborů, promluvili s lidmi od policie, soudními znalci i experty z oblasti trestního práva, psychologie, psychiatrie a sexuologie. Natočili celkem dvacet devět hodin materiálů, ze kterých sestříhali 189 minut podcastové série.

Ukázka z podcastu níže ke stažení

Cyklus Ve stínu

Série Nejlepší kamarád navazuje na předchozí investigativní projekty Seznam Zpráv, za kterými stojí Jiří Kubík a dokumentarista Braňo Pažitka, z nichž některé byly oceněné Novinářskou cenou (Ve stínu Slunečnice, 2019) či nominací na ni (Ve stínu daňového pekla, 2021).

Ve stínu Slunečnice

Série reportáží o nevhodném chování části personálu ke klientům ostravského domova seniorů vedla mimo jiné k obžalobě dvou ošetřovatelek z trestných činů. Reportéři za projekt získali Novinářskou cenu.

Ve stínu daňového pekla

Série reportáží o zaklekávání finanční správy na firmy a podnikatele poté, co se ministrem financí stal v České republice Andrej Babiš. Videodokument byl letos nominován na Novinářskou cenu.

Ve stínu celibátu

Příběh Jiřiny Kočí, oběti sexuálního zneužívání knězem, která veřejně popisuje příčiny, průběh i doživotní následky traumatu, které zažívala před 25 lety.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích