Seznam Zprávy: Křetínského v čele TOP 50 nejvlivnějších lidí českého fotbalu střídá plzeňský Šádek

Hana Holubová 6. září 2022

Seznam Zprávy už potřetí vydávají žebříček TOP 50 nejvlivnějších lidí českého fotbalu. Poprvé v jeho čele není většinový majitel Sparty Praha Daniel Křetínský. Na první příčce se nově objevuje Adolf Šádek, který přeskočil dosavadního lídra rankingu Daniela Křetínského, majitele klubu. Třetí příčku v novém vydání žebříčku zaujal Jaroslav Tvrdík, šéf pražské Slavie. Žebříček sestavuje Luděk Mádl, sportovní šéfreportér Seznam Zpráv a respektovaný novinář ve fotbalové komunitě.

Žebříček nejvlivnějších osob českého fotbalu (ZDE) publikují Seznam Zprávy od letošního ledna, vždy zhruba po čtvrt roce. Je sestaven na základě veřejně dostupných údajů, ale také investigativních zjištění Seznam Zpráv, z rozhovorů s lidmi z fotbalového prostředí i podle letitých zkušeností autora Luďka Mádla s poměry v tuzemské kopané.

Zleva: Daniel Křetínský, Adolf Šádek, Jaroslav Tvrdík

Moc a vliv v žebříčku se odvozují nejen od funkce, ale i od respektu, jemuž se daná osoba v prostředí těší. A od její schopnosti ovlivňovat dění, ať už formálním, nebo neformálním způsobem. Při aktualizacích žebříček zohledňuje také momentální situaci spojenou s příslušným obdobím, zrcadlí se v něm i sportovní výsledky, jejichž úspěšnost vyvolává další ekonomické, potažmo mocenské či vlivové synergie.
A to je právě případ Adolfa Šádka, jehož klub, tedy Viktoria Plzeň, po zisku domácího titulu postoupila překvapivě do Ligy mistrů, kde se ve středu utká s Barcelonou. I v závislosti na další úspěšnosti v soutěži se pokladna plzeňského klubu každopádně zaplní stamiliony korun.
První pozice Adolfa Šádka v žebříčku zohledňuje jak tento sportovně-ekonomický úspěch, tak jeho reálný vliv uplatňovaný jak na oficiální úrovni v souladu s jeho funkcemi ve vedení Fotbalové asociace ČR a Ligové fotbalové asociace, tak i v zákulisí.

O autorovi žebříčku TOP 50

Luděk Mádl

Dlouhodobě se věnuje odkrývání sportovního, především pak fotbalového zákulisí. Otevírá kauzy a přináší nová zjištění o korupci a manipulacích. I díky jeho investigativní práci na kauze Ivana Horníka vzniklo slavné představení Ivánku, kamaráde. O světě činovníků Romana Berbra či Miroslava Pelty sepsal knihu Kmotr Fotbal.

V redakci Seznam Zpráv působí od října 2017. Podílel se na pořadu Jiná liga, pravidelně publikuje analytické glosáře, čtenáři si oblíbili i newsletter Notičky Luďka Mádla.

Jeho autor je držitelem Novinářské křepelky za rok 2005.

Luděk Mádl
Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích