Do investigativní sekce Seznam Zpráv nastoupili Adéla Jelínková a Lukáš Valášek

Hana Holubová 3. listopadu 2022

Zpravodajský web Seznam Zprávy posiluje svou investigativní sekci. Od 1. listopadu přichází z redakce Hospodářských novin a Aktuálně.cz Adéla Jelínková a Lukáš Valášek, který je držitelem ocenění Novinářská křepelka za rok 2020.

V minulosti se Adéla Jelínková a Lukáš Valášek věnovali rozkrývání podezřelých obchodů v prezidentské kanceláři, mapovali dezinformační scénu a v poslední době přišli se zásadním odhalením, kdo se skrývá za organizováním protivládních demonstrací na Václavském náměstí.

„U obou autorů si vážím systematičnosti a důslednosti při jejich pátrání, toho, že se zkrátka zakousnou do nějakého tématu, a dokud věci nepřijdou na kloub a neznají všechny detaily, tak se nepustí,“ říká šéfredaktor serveru Seznam Zprávy Jiří Kubík.

„Jako investigativci máme v popisu práce odhalovat to, co mocní chtějí, aby zůstalo skryto. Bez neúnavné kontroly vlivných nemůže žádná demokracie dobře fungovat. Jsme si jistí, že v Seznam Zprávách jako silném a nezávislém mediálním domě pro naši práci budeme mít ty nejlepší podmínky. Jsem hrdý, že mými kolegy jsou ty nejlepší novináři v Česku,“ uvedl Lukáš Valášek.

Adéla Jelínková

Soustředí se na korupční kauzy s přesahem na politiku a organizovaný zločin. Do detailu se zabývá velkými brněnskými případy Stoka nebo kupčení s brněnským městským majetkem. V minulosti popsala podivné podnikatelské aktivity lobbisty ve zdravotnictví Tomáše Horáčka, pochybný start kariéry miliardáře Davida Rusňáka nebo lichvářský byznys Radka Vondráčka. Na základě jejích zjištění a zjištění kolegy Lukáše Valáška rezignoval předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Společně s Valáškem získali novinářskou cenu za sérii investigativních textů o podezřelých obchodech v Lánech. Dříve psala pro deník Právo, server iRozhlas.cz nebo Hospodářské noviny.

Lukáš Valášek

Jako investigativní novinář například rozkrýval manipulace zakázek v prezidentském sídle, napojení sponzorů Miloše Zemana na Rusko či toky peněz z čínské ambasády na Univerzitu Karlovu. Dlouhodobě se věnuje odhalování obchodníků se strachem, kteří se snaží zbohatnout na šíření propagandy Vladimira Putina.

Valášek je držitelem Novinářské ceny 2016 za kauzu neexistující mluvčí Michala Haška. V roce 2020 získal Novinářskou křepelku pro mladé novináře. Ve stejný rok také obdržel Československou cenu veřejnosti za rozkrývání čínského vlivu v Česku. V roce 2021 porota udělila jemu a jeho kolegyni Adéle Jelínkové Novinářskou cenu za odhalení podezřelých zakázek v Lánech, ze kterých profitovali blízcí Miloše Zemana.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích