Cílit na desktop, nebo mobil? Kombinujte obě možnosti

18. července 2023 Ve spolupráci s:   MK_luzkoviny_v2

Počet lidí, kteří k surfování na internetu využívají mobil nebo tablet, stále roste. I proto dává smysl na ně v kampaních cílit. Zapomínat byste ale neměli ani na uživatele, kteří preferují desktop. V případové studii si ukážeme, jak obě cílení efektivně kombinovat, abyste pomocí retargetingu dosáhli těch nejlepších výsledků.

O klientovi

MKLůžkoviny.cz je rodinná firma, která na českém trhu působí více než 6 let. Jeho nabídka se zaměřuje především na ložní prádlo, polštáře, přikrývky a ručníky. Jejich růst a pozice na trhu jsou výsledkem tvrdé práce a odvahy objevovat a zkoušet. A to jak u produktů, které sami prodávají a před sdílením se zákazníky sami testují, tak u jejich marketingové strategie. 

Retargeting je pro e-shop nezbytný

Sklik je dlouhodobě stabilní součástí marketingové strategie MKLůžkoviny.cz. Naplno tak využívají možnosti vyhledávací i obsahové sítě. Jelikož se jedná o e-shop, důležitou součástí jeho strategie je i retargeting, tedy cílení na osoby, které už navštívily konkrétní webové stránky nebo projevily zájem o konkrétní produkty. 

Vizuály využité v bannerech

Klient se rozhodl retargetingové kampaně cílit na desktop a mobil nebo tablet. Data pocházejí z průběhu ledna a února 2023 z kampaní, které využívaly bannery, a identických kampaní postavených na kombinované reklamě. V těchto kampaních klient využil předdefinované retargetingové seznamy s uživateli, kteří v posledních dnech navštívili určité kategorie webu, a zároveň vyloučil ty, kteří v posledních dvou týdnech na webu nakoupili. 

Sklik používáme z velké části jako akviziční kanál se skvělým rozsahem zasažení uživatelů na českém internetu a je pro nás s tímto typem cílení nepostradatelný. Retargetingová kampaň z počátku roku nám ukázala, že velká skupina uživatelů se o nás dozví přes mobilní zařízení, ale je pro ně pohodlnější objednávku provést na desktopu.

Díky rozdělení kampaní je optimalizace snadnější

Pro maximalizaci výsledků byly retargetingové kampaně cíleny na desktop a mobil, a to díky možnosti multiplikátoru zařízení, který naleznete v nastavení každé z nich. Uživatelé na různých zařízeních mají rozdílné vzorce chování. Rozdělení tak umožňuje lepší optimalizaci kampaní.

NÁŠ TIP: U klientů občas vidíme, že záměrně tlumí mobilní zařízení. Z našich dat ale víme, že podíl uživatelů, kteří k surfování na internetu využívají mobil, konstantně roste. Při snížení nebo dokonce vypnutí cílení na mobil proto přicházejí o možnost oslovení velké části potenciálních zákazníků. Pokud některé zařízení nemá požadované výsledky, je výhodnější si kampaně rozdělit a optimalizovat každou kampaň zvlášť. 

Lidé si produkty prohlížejí na mobilu, ale nakupují z desktopu

Mobil přivedl na web MKLůžkoviny.cz o 400 % více uživatelů než desktop a celkově i CTR hovořilo v prospěch mobilu a tabletu. CPC na mobilních zařízení bylo o více než polovinu levnější než na desktopu, takže vidíme, že mobil a tablet může přivádět levný traffic na stránky inzerenta. Na druhou stranu konverzní poměr a celkově PNO vychází hůře.

Když se podíváme na konverzní poměr, tak u bannerů se pohybuje okolo 3,31 % na desktopu a 0,9 % na mobilu a tabletu. U kampaně s kombinovanou reklamou byl konverzní poměr na desktopu 1,77 %, zatímco u mobilních zařízení 0,65 %. Je zřejmé, že se z desktopu uživatelé neproklikávají tak často, ale když už se prokliknou, častěji nakoupí.

Kombinovat cílení má smysl

Obecně retargeting vnímáme jako výkonovější cílení, a proto vás může napadnout otázka, jestli vůbec cílení na mobily a tablety nechat spuštěné. Detailnější data ukázala, že až 43 % uživatelů se napřed proklikne přes mobilní reklamu, ale nákup poté provedou na desktopu. Z toho plyne, že nemá smysl utlumovat reklamu na mobilních zařízeních, která přivede uživatele na web klienta. Pak už stačí mu jen připomenout produkt, o který projevil v minulosti zájem. Nejvhodnějším řešením je tedy kombinace cílení na mobilní a desktopová zařízení.

Za Sklik Tereza Brožová

Sdílet na sítích