Čtyřicet šest procent Čechů je ochotno zaplatit za lepší lékařskou péči, ukázal průzkum

Hana Holubová 1. srpna 2023

Osmdesát pět procent dotázaných Čechů vnímá kritický nedostatek stomatologů. Podle nadpoloviční většiny respondentů ale chybějí i pediatři, praktičtí lékaři, psychiatři a psychologové. Téměř polovina lidí by přitom byla ochotna si zaplatit za lepší lékařskou péči. Vyplývá z průzkumu agentury Ipsos, která pro zpravodajský web Seznam Zprávy zpracovala exkluzivní data o českém zdravotnictví.  Průzkumu provedeného v červnu roku 2023 se zúčastnilo 1034 respondentů.

Češi jsou s úrovní tuzemského zdravotnictví většinou spokojení a v celkovém hodnocení ho 64 % dotázaných vnímá pozitivně, zavisí to však na nejvyšším dosaženém vzdělání i na místě bydliště respondentů.

Nejhůř vnímají zdravotnictví obyvatelé Karlovarského kraje (50 %). Obecně pak platí, že čím vyšší má dotázaný vzdělání, tím větší je jeho spokojenost s českým zdravotnictvím.

Spokojenost se zdravotnictvím dle regionů

Nedostatek vnímají Češi hlavně v počtu stomatologů (85 %), pediatrů (63 %), praktických lékařů (58 %), psychiatrů a psychologů (shodně 55 %).

Dvě třetiny dotázaných trápí dlouhé čekací doby u specialistů

Jako jeden z velkých problémů vnímají Češi dlouhé čekací doby u specialistů. Jako krátkou či velmi krátkou ji označila jen 2 % dotázaných. Jako dlouhou ji pak vidí 75 % respondentů.

Na otázku, zda by byli ochotni jet za lepší péčí do vzdálenějšího zařízení, uvádí 52 %, že ano. Naopak ale 42 % cestovat za lékařskou péčí nechce. A připlatit si za lepší zdravotní péči je ochotno 46 % dotázaných, neochotu vyjádřilo 47 % z nich.

Další průzkumy agentury Ipsos, která je zpracovala exkluzivně pro Seznam Zprávy se týkaly nakupování, bydlení a zdražování. Data, reportáže a analýzy naleznou čtenáři zpravodajského portálu v sekci Jak se žije v Česku.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích