Seznam.cz rozšiřuje možnosti zabezpečení uživatelských účtů

Veronika Geltner 21. listopadu 2023

Seznam.cz od listopadu zavádí nový způsob dvoufázového ověření při přihlašování uživatelů. Ke stávající možnosti ověření pomocí aplikace Seznam nově přibude standardní a široce rozšířená varianta ověření pomocí autentizační aplikace a generovaných jednorázových kódů.

„Bezpečnost je prioritou nejen pro nás, ale také pro stále větší skupinu našich uživatelů. Jsme rádi, že jim můžeme nově nabídnout standardní způsob zabezpečení, na něž jsou zvyklí. Dvoufázové ověření pomocí tzv. TOTP (Time-based One-Time Password) chrání účet uživatele před neoprávněným přístupem, a to i v případě, že dojde ke ztrátě či prolomení standardního hesla. Při přihlášení se totiž uživatel kromě tohoto hesla ověřuje i jednorázovým kódem z autentizační aplikace. Účet je tak lépe zabezpečený proti odcizení, zneužití a ztrátě osobních údajů,“ vysvětluje David Finger, ředitel divize Email.cz a Mapy.cz, a dodává, že k odcizení, a hlavně zneužití účtů dochází častěji, než jsou si uživatelé ochotni připustit: „Riziko zneužití svého e-mailu si uvědomuje málokdo. Přitom právě při odcizení účtu dochází k napadání jiných uživatelů z adresáře, rozesílání závadného obsahu nebo podvodům na inzertních službách, kdy se útočník vydává za důvěryhodnou osobu.” 

Podle Fingera přijde o svůj účet u Seznamu až 200 000 uživatelů ročně. Proto všem doporučuje, aby si nejen nastavili a pravidelně aktualizovali bezpečnostní údaje ve svém účtu, ale zapnuli také právě dvoufázové ověření. Doposud ho Seznam.cz umožňoval pouze za využití své aplikace, nyní však tyto možnosti rozšiřuje.

Česká internetová jednička zruší od nového roku kontrolní otázky

Od ledna 2024 Seznam.cz zruší možnost obnovit přístup k účtu pomocí kontrolní otázky. Uživatelé si v minulosti mohli ve svých účtech nastavit osobní otázky pro případ potřeby obnovení přístupu. Pokud zapomněli heslo, stačilo zodpovědět nastavenou otázku a do svého účtu se bez problémů dostali. „Již delší dobu tuto možnost zabezpečení neumožňujeme zapnout, jelikož se jedná o velmi slabou a snadno prolomitelnou ochranu, která neodpovídá technologickým standardům,“ vysvětluje rozhodnutí David Finger.  

Uživatelé se nemusí obávat, že by se od 1. ledna 2024 ke svým účtům na Seznamu již nedostali. Je však potřeba, aby znali své heslo a včas si nastavili jiné možnosti jeho obnovení, například prostřednictvím telefonního čísla, alternativního e-mailu, případně ověření přes bankovní identitu.

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích