Výběr těch nejlepších studentských filmů na Stream.cz: Dokumenty, drama i komedie

Hana Holubová 1. února 2024

Zhlédněte ty nejlepší snímky studentů Filmové akademie Miroslava Ondříčka. Kdykoliv, odkudkoliv a zdarma na videoportálu Stream.cz. Vybrat si můžete z různých žánrů, od dokumentů přes černé i romanticky laděné komedie až po nervy drásající drama. V krátkých filmech se můžete těšit i na známé tváře jako je David Matásek, Ladislav Županič, Josef Trojan, Božena Osvaldová, Kristýna Ryška, Adam Vacula či Felix Slováček ml.  

Snímky českých studentů filmové školy v Písku se mohou směle srovnávat s profesionálními filmy. Ostatně, vznikají pod vedením pedagogického sboru, ve kterém figurují jména jako Juraj Jakubisko, Olga Sommerová, Boris Masník či Jiří Strach a Milan Cieslar.  O kvalitě a originalitě aktuálních studentských filmů se můžete přesvědčit i vy. Zdarma na videoportálu Stream.cz Stačí si vybrat podle aktuální nálady.  

Drama a sci-fi

Příběh o rodině, která kvůli virové nákaze musí nuceně pobývat v karanténě a zrušit veškeré své plány můžete sledovat v dramatu Lockdown. Chtěli byste znát svůj osud? David je milovaný syn krotitelky Terezy, která se od věštkyně dozví jeho blízkou budoucnost. Jak bude s informací pracovat? Sledujte filmové drama Milovaný syn. Pokud se rádi bojíte, pak nepromeškejte film Tátova oblíbená, ve kterém žena náhle začne prožívat podivná zjevení svého zesnulého manžela. Pomoc hledá u svého milence. Další filmové drama – Ještě jednou – přibližuje odhodlanost mladého muže Olivera k vymanění se z vlivu otce, který vidí jen své cíle. Vše ale není tak jednoduché, jak si zprvu myslel.

Ještě jednou

Námětem absolventského drama Crypto fever je postupná degenerace mladého člověka, který za vidinou snadného získání peněz propadne do světa virtuálních kryptoměn.

Žánr sci-fi je v sekci studentských filmů na videoportálu Stream.cz zastoupen dílem Upgrade, vyprávějící o Miri, která se účastní tajné mise. Z touhy spatřit skrze virtuální vzpomínky svou zesnulou dceru opouští své stanoviště a porušuje pravidla mise. Sci-fi Skrytí přenáší diváky do roku 2037, kdy světovou ekonomiku ovládá společnost Hundun, která přišla na trh s technologií přenosu mysli do cizích těl.

Dokumenty

Nejsilnější zastoupení studentských filmů je v žánru dokument. Snímek Krkonoše 19 se zabývá vlivem pandemie Covidu-19 na nejnavštěvovanější horskou oblast v České republice, tedy Krkonoše. I další dokument – Malý ostrov – zavede diváky do hor. Konkrétně do nejvýše položené horské vesnice u nás. Obyvatelé této lokality velmi rychle vymírají a stávají se posledními mohykány. Bude další generace?

O tom, jak drsnou hrou je americký fotbal vás ujistí dokument Krev a slzy. Z vlastní zkušenosti autora zjistíte, že tento sport neděláte jen kvůli víkendovému zápasu, ale i životnímu stylu jako takovému. Také Kaskadérky vám přiblíží netradiční prostředí, konkrétně českých kaskadérek. Sledujte dokument o ženách, o kterých nemáte ani tušení, ale na televizních obrazovkách jsme je zahlédli už tolikrát, že by to mohly být naše oblíbené postavy. Studentský film Okna budoucnosti otevírají otázku o tom, kde v dnešní době hledat vědmy a proroky. A kterým mediálním zdrojům je lepší se vyhnout a kterým naopak můžeme věřit? Dokument Jsem kozařka nabízí pohled, vlastně odstrašující příklad, pro začínající chovatele koz, kteří se i přes varování chystají vydat se na dráhu chovatelů. Na videoportálu Stream.cz najdete i dokument ve slovenském jazyce. Úhorná je sociální sondou do životů lidí ve slovenské dědině, kde se zastavil čas, zavládla chudoba a s ní i těžký život tamních obyvatel.

Komedie

V sekci studentských filmů nechybí ani komedie a troška romantiky. Například Šťastný Tom je svižnou černou komedií s mafiánskou tématikou, jejíž hrdina pracuje jako „poslíček“. Předává vzkazy, výhružky a sem tam i pár ran pěstí. Film s prvky road movie Jak mi kamarád odjel autobusem je postaven na důkazu o skutečném přátelství. Dvojice mladíků čelí výstřednímu psychopatovi v taxíku. Letní komedie Rozverné léto o patnáctiletém Vojtovi, který je nucen trávit letní prázdniny na koupališti, které vlastní jeho otec. Vojta je velmi citlivým klukem, který rád utíká do světa fantazie. Začne tedy o svém létě na koupališti psát novou povídku…

Rozverné léto

O lásce vypráví i komedie Experiment. V něm se Nikol a Michal poznávají během hodin managementu, kde mají společně udělat experiment. V rámci plnění přidělených úkolů se i jejich vztah svou povahou střetu dvou diametrálně odlišných světů stává životní zkouška.

Další studentské filmy sledujte na videoportálu Stream.cz, kdykoliv a odkudkoliv.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích