Nejen k rodinným obědům. Nový pořad Řetězák poradí s argumentací pro odhalování dezinformací a hoaxů

Hana Holubová 27. března 2024

Nejčtenější český zpravodajský server Novinky.cz se pouští do boje s dezinformacemi.  V novém pořadu Řetězák se bude pravidelně věnovat tématům, která se objevují v řetězových e-mailech, a dezinformacím kolujícím na sociálních sítích. Nový díl bude vycházet vždy před víkendem, během kterého nejčastěji dochází k výměnám názorů napříč generacemi, například u rodinných obědů. Role moderátora se ujme Tony Havlík, v minulosti novinář, v současné době tvůrce youtubového pořadu Segment. První díl vychází těsně před Velikonocemi, ve čtvrtek 28. března.

Nový pořad přichází v době, kdy je šíření nejrůznějších hoaxů stále větším problémem, zejména u seniorů. Jenomže jak okamžitě poznat, kde končí pravda a začíná lež? Řetězák bude zdrojem přehledných, stručných a ověřených informací, které pomohou v debatách o často šikovně vytvořených hoaxech.

Nový pořad Novinek pod názvem Řetězák moderovaný bývalým novinářem a youtuberem Tonym Havlíkem.

„Vnímáme důležitost tohoto problému, který bohužel ohrožuje zejména velmi zranitelnou část společnosti – seniory. Našim cílem není tyto lidi přesvědčovat, protože už jsou v situaci, kdy nevěří skoro nikomu a ničemu. Důvěru ale mohou mít ve své nejbližší. A právě těm tento projekt pomůže s ověřováním informací a uváděním věcí na pravou míru,“ vysvětluje šéfredaktor Novinek Vladimír Dušánek.

Řetězák se tak může stát pomocníkem například během rodinných či přátelských setkání, kdy se řeší společenská témata či politika a diskutující potřebují pro vyvrácení dezinformací pádné argumenty. „Znáte to, někdo na vás vytáhne konkrétní výrok politika, nebo nějaké číslo z prapodivné statistiky a vy stojíte jak opaření a nevíte, co na to říct, protože nejste připraveni. A když řeknete, že je to hloupost, která přišla řetězovým e-mailem, tak to většinou jako argument, proč tomu nevěřit, nestačí,“ říká za tým pořadu redaktor Jakub Štěpánek.

První téma, kterému se Řetězák bude věnovat, souvisí se žabkami na obalech potravin. Logo společnosti Rainforest Alliance bývá v rámci rozšířeného hoaxu spojováno s postupnou otravou populace. Následovat budou další témata, která budou i díky podrobné databázi řetězových e-mailů Thenidiel a skupině českých elfů monitorujících dezinformační skupiny na sociálních sítích reagovat na aktuální dění.

Kromě video formátu bude Řetězák dostupný i v podcastových aplikacích, aby si lidé mohli v rychlosti poslechnout nový díl třeba v autě cestou na rodinnou oslavu.

Nový pořad Novinek pod názvem Řetězák moderovaný bývalým novinářem a youtuberem Tonym Havlíkem.

Tip na newsletter

V Seznam.cz se už několik let věnujeme edukaci seniorů. Každý měsíc (nejen) pro ně připravujeme newsletter Zpravodaj Sherlock Senior o aktuálních dezinformacích, které se šíří řetězovými e-maily nebo na sociálních sítích. Odhalujeme jejich původ a uvádíme je na pravou míru. Zároveň pravidelně představujeme nové trendy a nástroje, které se ke vzájemné komunikaci mezi lidmi používají. Pokud se i vy či vaši blízcí chcete stát naším čtenářem, stačí vyplnit svou e-mailovou adresu a newsletter vám bude chodit pravidelně každý měsíc do e-mailové schránky.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích