Seznam.cz jako první česká online firma podporuje mezinárodní iniciativu bojující proti extremistickému obsahu

Veronika Geltner 12. dubna 2024

Seznam.cz se stal členem iniciativy Christchurch Call a připojil se tak k dalším více než 130 zemím, technologickým společnostem a partnerským organizacím, které bojují proti teroristickému a násilnému obsahu na internetu. Zařadil se tak po bok společností, jako jsou Google, OpenAI nebo Meta.

V současné době, kdy se virtuálním prostorem šíří množství nenávistného obsahu, klade Seznam.cz obzvláště velký důraz na svobodu slova a důvěryhodnost informací, které poskytuje. A to nejen na vlastních, ale také na partnerských webech. Chce proto i nadále posilovat vývoj technologií a opatření zabraňujících šíření extremistického obsahu.

V době, kdy jsme se připojovali k Christchurch Call, miliony lidí hluboce otřásla tragická masová střelba na Karlově univerzitě v Praze. Hrozba terorismu se bohužel stala už i v Česku realitou. Jako přední česká online služba se snažíme udělat maximum proto, abychom dodrželi svůj závazek svobodně informovat, ale zároveň potlačovat nenávistné projevy a teroristický obsah. V Seznamu dále pracujeme na tom, aby u nás extremistický obsah neměl prostor, komentuje připojení k iniciativě Matěj Hušek, člen představenstva Seznam.cz.

O iniciativě Christchurch Call

V březnu 2019 otřásl světem teroristický útok na mešitu v novozélandském městě Christchurch. Ozbrojený útočník zastřelil více než 50 lidí, celou událost přitom živě vysílal na Facebooku. Tato událost vedla ke vzniku mezinárodní komunity – tzv. Christchurch Call, jejímiž členy jsou státy a vedoucí technologické společnosti, se společným cílem eliminovat teroristický a násilný extremistický obsah v online prostoru. U zrodu iniciativy stála tehdejší novozélandská premiérka Jacinda Ardern a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích