Seznam Zprávy spustily nový podcast s Lenkou Kabrhelovou s názvem MDŽ

Hana Holubová 29. dubna 2024

Od 27. dubna najdou posluchači ve svých oblíbených aplikacích a také na webu Seznam Zpráv první díl nového podcastu Lenky Kabrhelové s názvem MDŽ. Zkratka, pod kterou si většina z nás představí hlavně Mezinárodní den žen je ale v podání nového podcastu mnohem variabilnější. Máme dost žen? Moc dobré ženy! Moc drží ženy, Mezi dobrými ženami. V MDŽ se totiž ke slovu dostávají ženy a probírají témata, která hýbou celou společností. Nebo možná nehýbou, ale měla by. 

Je to tak další titul po podcastu 5:59, který pro Seznam Zprávy se svým týmem Lenka Kabrhelová připravuje.

Lenka Kabrhelová si k sobě do MDŽ přizvala moderátorskou posilu, šéfeditorku Seznam Zpráv Veroniku Lehovcovou Suchou, aby společně se svými hostkami či hosty lehkým jazykem mluvily o nelehkých věcech, které ale má cenu slyšet, a to v delším formátu, než na který jsou posluchači zpravodajského podcastu 5:59 zvyklí.

„Vpodcastu MDŽ se chceme pustit do trochu jiného stylu vyprávění. Kolegyně novinářky, ale také expertky, vědkyně, akademičky, ženy z nejrůznějších oborů budou glosovat a sdílet své zkušenosti týkající se témat, která nás tíží, a jsou relevantní nejen pro ženy, ale i pro muže,“ říká moderátorka Lenka Kabrhelová. 

Tématem prvního dílu je nenávist k ženám ve veřejném prostoru. Pozvání do něj přijala slovenská novinářka a podcasterka Zuzana Kovačič Hanzelová a reportérka Seznam Zpráv a spoluautorka podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíková. V MDŽ ale zazní ženských hlasů na toto téma víc.

V dalších dílech se podcast bude věnovat třeba tomu, jak se ženy často cítí v ordinacích u lékařů nebo proč jsou menstruační pomůcky umístěné zdarma ve veřejných budovách pořád tak ožehavým tématem.

„Máme dlouhodobě pocit, že je ve společnosti slyšet spíš mužský než ženský hlas, a to paradoxně i u témat, která se týkají spíš žen. A tak jsme se rozhodly to změnit a dát si tu práci pátrat po respondentkách, které ten poměr pomohou změnit,“ říká spolumoderátorka podcastu MDŽ Veronika Lehovcová Suchá.

Podcast bude vycházet jednou za čtrnáct dní, vždy o víkendu, v kanále podcastu 5:59. Bude mít svou vlastní originální znělku, jejímž autorem je oceňovaný sound designer Martin Hůla. Podcast bude mít i svoji vlastní grafiku, jejímž ústředním motivem je karafiát. Ten už ale k MDŽ ženy v našem podcastu nechtějí. Spíš si poslechněte, co vám chtějí říct.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích