Seznam.cz otevírá třetí datové centrum a navyšuje kapacitu pro IT zařízení na 6 MW

Veronika Geltner 14. května 2024

Česká internetová jednička zprovoznila už třetí vlastní datové centrum. Nová budova byla přistavěna ke stávajícímu datovému centru v Horních Počernicích, které bylo zprovozněno v roce 2015. Realizace trvala přesně rok a uskutečnila se ve spolupráci se společností Metrostav a generálním dodavatelem, firmou Altron.

V současné době tak Seznam.cz disponuje třemi datovými centry – Osaka, Nagoja a Kokura, kde jsou tři datové sály. Zatímco Nagoja a Kokura patří české internetové jedničce, Osaku si pronajímá od společnosti O2.  Ve vlastních lokalitách se celkem počítá s příkonem až 6 MW pro IT techniku.

„Jakkoli je Kokura 3 součástí původního datového centra, stavebně i technologicky jde o samostatnou jednotku. Podařilo se nám zde zavést několik inovací, které třeba v teprve rok staré Nagoje nejsou. Výraznou novinkou je, že na jedné napájecí větvi vynecháme UPS a baterie. Plně tak budeme spoléhat na redundanci napájecích zdrojů v IT technice,“ prozrazuje Vlastimil Pečínka, technický ředitel Seznam.cz. Uvedená změna snižuje investiční a provozní náklady a více spoléhá na vlastní vícezdrojové napájení. 

Třetí datové centrum myslí na udržitelnost

Tuzemská internetová jednička plní nejen své ekonomické, ale i ekologické strategie. „Hned vedle místnosti s motorgenerátory jsme vybudovali úpravnu vody, která plní stejnou roli jako v DC Nagoja – čerpá vodu z podzemní nádrže, kam ji ukládáme při dešti, upraví její vlastnosti a doručí na střechu do vzduchotechnických jednotek. Ty vodu potřebují jednak k úpravě vlhkosti vzduchu, který ženou na datový sál a tím snižují riziko statické elektřiny, a v létě pak pro snižování teploty nasávaného vzduchu,” vysvětluje princip chlazení Vlastimil Pečínka a dodává: „V rámci větší udržitelnosti jsme upravili systém odtahu teplého vzduchu a plánovaně zvýšili efektivitu regulace tím, že jsme odtahové větráky umístili přímo v tzv. teplých uličkách. Další drobnou inovaci jsme zavedli také v systému distribuce chladného vzduchu. Našim cílem je dosahovat stejných hodnot PUE jako v datovém centru Nagoja.”

Pavel Zima, Vlastimil Pečínka a Milivoj Uzelec
Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích