O chaty a chalupy je v meziročním srovnání menší zájem. Nejvýrazněji nabídkové ceny klesají v Libereckém kraji

26. června 2024

Zájem o chaty a chalupy byl na největším tuzemském realitním portále Sreality.cz v době koronavirové pandemie enormní. Tato doba je ale pryč a poptávka měřená počtem vyhledávacích dotazů se letos zatím drží i níže než v loňském roce. V meziročním srovnání došlo od začátku letošního roku k poklesu o 8 %. Na trhu pravděpodobně stále dochází ke korekci silných covidových let. Počet nabídek rekreačních objektů k prodeji se totiž meziročně zvýšil téměř ve všech krajích.

V květnu došlo na portále Sreality.cz k meziročnímu poklesu zájmu o kategorii „Chaty a chalupy” přibližně o 7 %. Pokud se zaměříme na vývoj od začátku roku, tak došlo ke snížení dokonce o 8,4 %.

Počet nabídek se naopak meziročně zvýšil téměř ve všech krajích. K mírnému poklesu došlo jen ve Středočeském a Karlovarském kraji. „Celkově mohli zájemci na portále v květnu letošního roku vybírat ze 4 176 nabídek, což představuje meziroční nárůst o přibližně 8,5 %,” komentuje Hana Kontriš, manažerka oborových služeb Seznam.cz.

Nabídkové ceny se v krajích liší. V Libereckém kraji výrazně klesají. Středočeský kraj naopak posiluje

Na nabídkové straně se vývoj v jednotlivých krajích liší. Přesně v polovině krajů můžeme v květnových datech u rekreačních nemovitostí ve velmi dobrém stavu sledovat meziroční nárůst ceny, v druhé polovině pokles. 

Nejvýraznější snížení nastalo v Libereckém kraji, kde průměrná cena za metr čtvereční klesla o 11,5 % na 46 800 Kč. Naopak ve Středočeském kraji, který je s květnovou nabídkou 598 chat a chalup ve velmi dobrém stavu suverénním lídrem z hlediska dostupných nemovitostí mezi všemi regiony, došlo k meziročnímu nárůstu průměrné ceny o 3,7 % na 52 700 Kč/m2,” komentuje Pavel Chmelík, datový analytik Sreality.cz.

Nárůst cen ve Středočeském kraji si lze vysvětlovat i tak, že jde o region, ve kterém mnoho lidí investuje do rekreačních nemovitostí z toho důvodu, že pořídit si dům se zahradou přímo v Praze je už pro mnoho investorů za současných hypotečních sazeb cenově zcela nedostupné. S mírným nárůstem ceny koreluje i fakt, že rekreačních nemovitostí je v tomto kraji v meziročním srovnání méně, což vybočuje z trendu,“ říká Hana Kontriš.

Průměrná cena za metr čtvereční rekreačních nemovitostí ve velmi dobrém stavu v Česku v květnu 2024

KrajCena
Jihočeský kraj42 500 Kč
Plzeňský kraj
40 200 Kč
Karlovarský kraj
33 200 Kč
Ústecký kraj39 000 Kč
Liberecký kraj
46 800 Kč
Královéhradecký kraj
42 000 Kč
Pardubický kraj
35 300 Kč
Olomoucký kraj
36 900 Kč
Zlínský kraj
36 100 Kč
Hlavní město Praha
66 000 Kč
Středočeský kraj52 700 Kč
Moravskoslezský kraj
37 500 Kč
Kraj Vysočina
34 300 Kč
Jihomoravský kraj
46 200 Kč
Zdroj: Cenový kompas Sreality.cz, Vývoj nabídkových cen Sreality.cz
Sdílet na sítích