Rodiče vybavují děti do školy lokátory. Z dat Zboží.cz vyplývá, že meziroční zájem o ně stoupl o 9 % 

Veronika Geltner 23. srpna 2024

Zájem o sledovací zařízení, která uživatelům pomáhají najít osobní věci, roste již několik let po sobě. Od začátku roku se počet zobrazení produktů v kategorii lokátorů na Zboží.cz meziročně zvýšil o 9 %. Stejně tak vzrostl počet prokliků na konkrétní produkty, konkrétně o 46 %. V následujícím období mohou být lokátory navíc klíčové. Zejména s příchodem podzimu, kdy se vracejí děti do školy, je pro rodiče důležité zajistit jak jejich bezpečnost, tak i jejich osobní věcí. 

Lokátory využívají různé technologie, včetně GPS, k přesnému určování polohy. Mohou také sloužit jako SOS tlačítka pro děti nebo seniory,” říká Kateřina Nejedlá, datová analytička Zboží.cz a vysvětluje, že se liší podle použité technologie, účelu použití a kompatibility s operačními systémy. Některé z nich mohou být nahrazeny mobilními aplikacemi s GPS funkcionalitou. Nejvíce navštěvovaný typ lokátorů jsou právě ty vybaveny GPS systémem, oblíbené jsou ale také do aut a na kolo. „Lidé mohou lokátory na srovnávači Zboží.cz vybírat dle potřeby a vybrat ten cenově nejvýhodnější. Nákupní rádce totiž srovnává ceny vybraných produktů na českých e-shopech, a navíc přináší i jejich hodnocení,“ radí Kateřina Nejedlá.

Na rostoucí poptávku lokalizačních produktů reagují i prodejci na Zboží.cz, kteří nabídku postupně rozšiřují. V současné chvíli je v nabídce 342 lokátorů různého typu. 

Novinkou na trhu jsou lokátory nabízející odposlech 

Oblíbenou novinkou jsou například lokátory značky Naau. Značka nabízí sice pouze jeden model, ale zato má i funkci odposlechu. 

V poměru návštěvnosti však ve srovnání s ostatními lokátory stále vede Apple.  Lidé nejčastěji z kategorie lokátorů klikají na produkty Airtag, dále jsou to pak výrobky značky Samsung nebo Fixed.   

Snadné hledání notorických útěkářů 

Lokátor ocení také pejskaři, kteří často své neposedné mazlíčky hledají. Hodí se také v zimním období, kdy venčení probíhá převážně ve tmě. Lokátory určené pro psy nabízí například značka Tractive.  

Větší důraz na bezpečnost především v temných měsících  

Je zajímavé, že uživatelé Zboží.cz se o lokátory zajímají více během podzimních měsíců, kdy se dny krátí a tma přichází dříve. Lze usuzovat, že v tomto období lidé dbají na bezpečnost dětí, svých mazlíčků a majetku více,“ komentuje zájem o lokalizační zboží Kateřina Nejedlá a doplňuje, že z obecných lokátorů mezi nejoblíbenější patří Lamax Electronics GPS Locator, Samsung Galaxy SmartTag2, Naau GF-07 GPS a také Apple AirTag. 

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích