Expres FM přichází s inovovaným ranním vysíláním s Babu Hacsi

Hana Holubová 25. září 2024

Od září vysílá rádio Expres FM každý všední den od 7 do 10 hodin Expres ráno s Babu Hacsi. Dlouholetá moderátorka rádia Bára Hacsi, kterou posluchači znají spíše jako Babu, přináší se svým týmem do českého éteru kromě výjimečné hudby odlišný způsob přípravy vysílání, které se odráží i ve výsledném poslechu. Jedná se o plánovaný a silně dramaturgicky řízený blok, ve kterém jsou podrobně a zajímavě zpracovaná témata ze společenského života i aktuality.

Samotné ranní vysílání představuje jeho moderátorka Babu Hacsi*: „Pokud chcete začít den svěže a chcete se ráno nechat nakopnout, u nás k tomu najdete vše potřebné. Dynamickou hudbu, aktuální trendy a novinky, ale i podrobněji zpracovaná témata z kultury (například jak nenaletět při koupi lístků na koncert), sportu i showbyznysu. Má kolegyně Klára aktivně monitoruje sociální sítě, takže často přinášíme informace, které jsou nejen zajímavé, ale předběhnou běžný zpravodajský proud.“

Na přípravě nového ranního bloku pracoval tým rádia od května letošního roku s vidinou vytvoření pořadu se silnou dramaturgií. V běžném procesu tedy příprava zahrnuje denní a týdenní porady, a to jen pro ranní formát.

„Obecně to je dnes tak, že rádia neinvestují do týmů, spíše udržují status quo. To znamená spoléhat především na přípravu samotného moderátora. Je to takhle výhodné především nákladově, má to svou logiku. My jsme se snažili jít proti tomu, tedy aspoň co se týče ranního vysílání. Dali jsme dohromady pár lidí, mobilizovali i stávající osazenstvo redakce a začali jsme pracovat ve větším týmu. Je to dražší varianta i časově mnohem větší zátěž pro všechny, ale po letech jsme zase zažili klasickou denní redakční práci, jako tomu bývalo v silných médiích zvykem,“ říká Pierre Beneš, manažer rozvoje rádií Seznam.cz.

Ve vysílání se objevují i typické rádiové formáty jako kvízy, interaktivní soutěže pro posluchače či ankety, které doplňují hlavní pilíř celého rádia – hudební složku. Ta osciluje primárně mezi popem a klubovou hudbou, orientovanou světově.

Posluchači si mohou rádio v současnosti naladit v sedmi městech, a to v Praze, Brně, Plzni, Jihlavě, Ústí nad Labem, Karlových Varech a Zlíně (od října). Online poslech pak naleznou na stránce rádia,  www.expresfm.cz, kde kromě playeru přináší redakce i nejnovější informace ze světa hudby, trendů a společenského dění.

Krátký rozhovor s Babu Hacsi je k dispozici v souborech ke stažení

*Seznam.cz, a tedy i rádio Expres FM, využívá vlastní AI technologické nástroje, které umí generovat syntetickou moderátorku. Tou je právě zmíněná Bára Hacsi, ve své AI podobě známá jako Hacsiko. Zatímco za pomoci umělé inteligence vytvořená moderátorka Hacsiko slouží jako noční posila mluveného slova mezi proudovým vysíláním Expres FM, syntetické hlasy ostatních novinářů využívá rádio k výrobě regionálních zpravodajských relací.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích