Jan Šedivý: AI jako nástroj pro zvýšení produktivity práce

Jan Šedivý je průkopníkem AI v české akademické i soukromé sféře. Hostům Seznam fóra prostřednictvím své interaktivní přednášky představil praktické aplikace, které využívají posledních pokroků v AI pro zvýšení produktivity práce napříč obory.

V úvodu své přednášky Jan Šedivý uvedl, že historie jazykových modelů sahá až do roku 1950. Skutečný průlom s masivním dopadem na celou společnost ale přišel v roce 2020, kdy vznikl velký jazykový model GPT3 od společnosti OpenAI. Aktuálně jsme ve fázi, kdy se o možnosti, které AI nabízí, intenzivně zajímají společnosti z různých odvětví s cílem zvýšit efektivitu práce a automatizovat firemní procesy.

Jan Šedivý je etablovaný leader a vizionář v IT průmyslu, kde působí už tři dekády. Vedl řadu globálních R&D projekty, je autorem 19 US patentů a spoluzaložil společnost PromethistAI. Kromě toho patří k nejzásadnějším postavám Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT.

V následující části vystoupení Jan Šedivý přistoupil ke konkrétním ukázkám využití AI v praxi. V reálném čase pak hostům představil, jak funguje algoritmus Retrieval-Augmented Generation (RAG). A díky záznamu přednášky to můžete zjistit i vy.


Sdílet na sítích