IT Akademie v Brně: Big Data a Machine Learning v praxi

Zajímáte se o trendy v programování a chcete si rozšířit svoje obzory i o jiné technologie a postupy, než které využíváte? V pátek 14. 10. a sobotu 15. 10. 2022 se můžete těšit na další ročník IT Akademie, který se bude konat tentokrát v Brně.

Na workshopu Vás seznámíme s kaskádou zpracování velkých dat od jejich sběru, přes transformace a datové analýzy až k jejich modelování metodami strojového učení.

Co je Seznam IT akademie?

Seznam IT akademie je série bezplatných workshopů, kterou pořádá Seznam.cz. Workshopy jsou určené jak pro IT nadšence, tak pro zkušené profesionály, kteří se chtějí zlepšit a rozvíjet v konkrétní technologii. Na workshopech nahlédnete pod pokličku vývoje v Seznamu a seznámíte se s projekty, které se v Seznamu řeší. Kurzy zaštiťují vývojáři Seznamu. Účast na workshopech je na základě potvrzené registrace.

Jak se zaregistrovat?

Je to jednoduché. Stačí nám do 13. 10. 2022 napsat na seznamsvyvojari@firma.seznam.cz

Co se na workshopu dozvíte?

Pátek 14. 10. 2022 od 17:00 – 21:00

Nahlédneme spolu do světa velkých dat. Představíme výzvy, které práce s nimi přináší a jak jim můžeme čelit díky použití vhodně zvolených nástrojů: 1.5h technicky zaměřená prezentace služeb a technologií Seznamu + 1.5-2h tutorial. Předpokládaný konec 20:00.

Sobota 15. 10. 2022 od 9:00 – 14:00

Stáhneme si vzorovou datovou sadu, nad kterou realizujeme datovou analýzu. Datovou sadu dále použijeme k tréninku klasifikátoru a k vyhodnocení jeho kvality. Datová sada a klasifikační úloha bude tématicky zaměřená na řešení praktických problémů ve světě online reklamy. Součástí tutoriálu bude také přehledová prezentace aplikace Machine Learning postupů a technologií v online reklamě. Časový plán: 1.5h prezentace + 1.5-2h tutorial.

Co je nutné znát před workshopem?

  • Základy databázových systémů
  • Programování v jazyce Python
  • Základy statistiky 
  • Představa co je Big Data a Machine Learning
  • Chuť naučit se něco nového

Kdo IT akademii povede?

Jiří Kozlovský

Jirka v Seznamu působí šestým rokem. Potom, co před třemi lety publikoval diplomovou práci na téma Optimalizace čtení dat z distribuované databáze, přešel z Pythoního backendového týmu do datového týmu. Tam podlehl vášni jazyka Scala a s ní se brzo ponořil do Big Data světa. Kromě programování a vedení virtuálních týmů aktivně prosazuje DevOps praktiky, vzdělává se v informační bezpečnosti a sám si doma provozuje několik služeb – od e-mailového serveru, přes cloudové úložiště až po monitorovací stack, či GitLab.

Vít Líbal

Vítek pracuje u Seznamu druhým rokem, předtím řadu let pracoval ve výzkumných laboratořích firem IBM a Honeywell. V Seznamu pracuje ve výzkumu reklamy v obsahové síti.

Tomáš Nováčik

Tom působí v Seznamu šestým rokem, během této doby se podílel na vývoji webových stránek jako jsou seznamzpravy.cz, novinky.cz nebo prozeny.cz. Následně působil v roli datového inženýra a podílel se na zpracování velkých dat v reklamním systému. V posledních dvou letech působí v týmu Cílení a personalizace na pozici výzkumníka, kde se zabývá především vývojem klasifikátoru pro lepší personalizaci modelů strojového učení.

Jozef Štyrák 

Josef pracuje s Big Daty v Seznamu už víc než 7 let. V reklamních systémech se podílí na tvorbě nástrojů, které zpracovávají velké objemy dat z různých zdrojů a ukládají je do formátů tak, aby byly použitelné pro další uživatele systému.

Proč bych se měl/a zúčastnit?

  • Zajímáte se o Big Data a Machine Learning a chcete si rozšířit svoje obzory? 
  • Chcete si zkusit vybrané metody datové analýzy a strojového učení na realistických datech pod vedením zkušených lektorů?
  • Chcete se dozvědět více o tom, jaké to je pracovat ve vývoji a výzkumu v Seznamu?