IT Akademie v Praze: GraphQL API s FastAPI

Zajímáte se o trendy v programování a chcete si rozšířit svoje obzory i o jiné technologie a postupy, než které využíváte? V pátek 14. 10. a sobotu 15. 10. 2022 se můžete těšit na další IT akademii, která se bude konat v Praze.

Vyvíjíme diskuzní widget a sociální ekosystém v Seznamu. Za pomocí Pythonu 3 stavíme GraphQL API, se kterým komunikuje diskuzní embed, seznamácká Homepage nebo mobilní aplikace. Jelikož potřebujeme zpracovávat několik tisíc requestů za sekundu, pracujeme na jeho nové generaci postavené na asynchronním frameworku FastAPI. Rádi vám proto ukážeme, jak se takové API vyvíjí.

Co je Seznam IT akademie?

Seznam IT akademie je série bezplatných workshopů, kterou pořádá Seznam.cz. Workshopy jsou určené jak pro IT nadšence, tak pro zkušené profesionály, kteří se chtějí zlepšit a rozvíjet v konkrétní technologii. Na workshopech nahlédnete pod pokličku vývoje v Seznamu a seznámíte se s projekty, které se v Seznamu řeší. Kurzy zaštiťují vývojáři Seznamu. Účast na workshopech je na základě potvrzené registrace.

Jak se zaregistrovat?

Stačí vyplnit následující formulář do 3.10. a my se ozveme s dalším postupem.

Na jaký program konkrétně se můžete těšit?

Pátek 14. 10. 2022 od 17:00 – 21:00

Seznámíte se s asynchronním pythonem, řekneme si, k čemu se hodí, a naprogramujeme si jednoduchý příklad, který nám ukáže konkrétní výhody oproti synchronnímu kódu. V druhé části si ukážeme základy GraphQL API. Předpokládaný konec 21:00.

Sobota 15. 10. 2022 od 9:00 – 17:00

Za pomocí frameworku FastAPI si vytvoříme vlastní jednoduché GraphQL API s napojením na databázi a ověříme si pomocí zátěžových testů, kolik requestů za sekundu zvládneme zpracovat oproti synchronní alternativě. Předpokládaný konec v 17:00.

Co je nutné znát před workshopem?

  • Základní až střední úroveň jazyka Python 3
  • Znalost webových technologií a REST/GraphQL API výhodou

Kdo IT akademii povede?

Jiří Kupka

V Seznamu pracuju už sedmým rokem. Vždycky mě bavily weby a webové technologie, kterým se snažím věnovat i ve svém volném čase. Python jsem si oblíbil už strašně dávno, protože mi přišel elegantní a vždy v něm bylo jednoduché vyjádřit myšlenku, naprogramovat nějaký prototyp nebo napsat velký projekt. Aktuálně mám na starosti tým zodpovědný za Seznam Diskuze a vznikající sociální platformu.

Jiří Lajčok

V týmu seznamáckých Diskuzí, na kterých se podílím už 2 roky, vyvíjíme v Pythonu backendové API. Příjemné je, že se dá použít k psaní aplikace samotné, podpůrných nástrojů kolem nebo i pro práci s daty a machine learning. Osobně mě v programování vždy bavilo puntičkářsky začišťovat a optimalizovat kód tak, aby byl dobře čitelný, výstižný a zároveň korektně zpracovával i okrajové případy, třeba záporný rok narození. :)

Ještě váháte, proč se zúčastnit?

  • Workshop bude probíhat v menší skupině max. 12 lidí a bude tak prostor věnovat se jednotlivcům.
  • Pokud úspěšně absolvujete kurz, může vás čekat nabídka práce v Seznamu.
  • Workshop je pro účastníky zdarma.
  • Seznámíte se s podobně zapálenými programátory a programátorkami.