Marek Vrabec (Prague Sounds): Z Hradu jsem odcházel jen s odhodláním a chutí dokázat, že to zvládneme

Veronika Geltner 16. srpna 2022

Hostem nové epizody Nejen o reklamě byl impresário Marek Vrabec. S moderátorem Martinem toho spolu probrali hodně. Například řešili podrobnosti ve změně názvu festivalu Struny podzimu na Prague Sounds, technické výzvy pořádaní koncertu na Vltavě nebo také, kdo v dnešní době poslouchá vážnou hudbu.

Jaký je rozdíl mezi tím, když jste festival pořádali před 25 lety jako mladí nadšenci s hradem za zády a tím, jak vypadá festival dnes, kdy jste organizace, která ví, co chce a kam míří?

Je to obtížně srovnatelné. Tehdy převládalo nadšení nad vědomostmi a dovednostmi. Bylo nás na to málo. Díky tomu jsme se ale naučili všechny činnosti, které vykonáváme dnes. Byť v jiném rozsahu a daleko sofistikovaněji.

Jak vypadá organizační tým festivalu a vlastně celá organizace?

Náš tým se během let postupně proměnil a rozrostl. Nyní se počet ustálil na 10 až 12 lidí, kteří celoročně pro festival pracují. V průběhu samotné akce se o organizaci starají desítky lidí. Jen pro představu, postavit pódium na pontonech v Praze není lehké. Vše se musí dopravit ze smíchovského přístavu a staví se to pak šest dnů.

Jak pracujete s reklamou? Jak dáváte o festivalu vědět?

Oslovujeme lidi, kteří hledají něco víc. Snažíme se to zohlednit i v té vizuální podobě. Několik let už pracujeme se studiem Najbrt, autorem letošního ročníku je konkrétně Jonatan Kuna. Letos byl úkol dvojnásobně těžký. Zadání znělo: zvládnout přechod z názvu Struny podzimu na Prague Sounds. Když přijdete na web Strun podzimu a Prague Sounds, je tam krásná animace, která z názvu Struny podzimu vykvete do Prague Sounds. Každý znak písma je svým způsobem unikát a určitým způsobem umělecké dílo, tak jako každý koncert festivalu. Věřím, že si to tu cílovku najde a ta to ocení. 

Co dalšího uslyšíte?

  • S jakým rozpočtem v současné době festival pracuje
  • Proč se festival přejmenoval
  • Kdo je cílovým posluchačem

Kdo je Marek Vrabec? Vystudoval Hru na bicí nástroje na teplické konzervatoři a má také magisterský titul z oboru Hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Je absolventem manažerského vzdělávacího programu washingtonského Kennedy Center for the Performing Arts. V roce 1996 spoluzaložil dnes již renomovaný hudební festival Prague Sounds (dříve Struny podzimu), který dodnes úspěšně jako ředitel a majitel vede a rozvíjí. 

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích
Poslouchat nás můžete i na