Kdy se začínáme starat o daňové přiznání? Statistikám vládne leden a květen

13. března 2013

Období daňových přiznání se blíží. Ukazuje to i počet hledání na serveru Firmy.cz, kde jen za první dva měsíce roku 2013 proběhlo téměř 18 tisíc hledání nejrůznějších společností zabývajících se zpracováním daňových formulářů.

Ze statistik hledání na serveru Firmy.cz vyplývá, že se fyzické osoby o svá daňová přiznání začínají starat v lednu, kdy nejvíce vyhledávají společnosti mající ve svém popisu práce „vedení účetnictví a daňové evidence“ a „účetní služby“. Do těchto kategorií mířilo celkem 35 % uživatelů serveru Firmy.cz, kteří hledali pomocnou ruku při vyplňování daňového přiznání. „Ze statistik vyplývá i to, že lidé se čím dál tím více chtějí o svá daňová přiznání starat sami. Jen za první dva měsíce roku 2013 jsme zaznamenali téměř 3 tisíce dotazů, v nichž uživatelé hledali specializované kurzy zabývající se účetnictvím a daněmi,“ řekl Martin Fuks, manažer produktového týmu serveru Firmy.cz. Ti, kteří podobné školení již absolvovali, mohou využít novou funkci serveru Sfinance.cz, kde lze daňové přiznání vyplnit online.

Velice podobná situace je i u právnických osob, které daně podávají až v červenci. U nich došlo mezi roky 2011 a 2012 k posunu – největší počet hledání společností, které by jim pomohly s přípravou materiálů pro finanční úřad, se přesunul z dubna na květen. Vypadá to tedy na opačný trend, než u fyzických osob. 

Jakub Šumanský
Kuba

Sdílet na sítích