Pěstování rostlin, úmrtí známých osobností a maturity, to jsou skokani měsíce května

11. června 2013

Uživatelé Seznam.cz Vyhledávání se v květnu nejvíce zajímali o léčivé rostliny a situaci v nabídce mobilních tarifů. Pozadu ale nezůstal ani zájem o státní maturity. Ukazuje to pravidelný Seznam skokanů českého internetu.

Květen je měsíc, v němž příroda rozkvétá. České uživatele internetu to nenechává chladným a aktivně si hledají informace o tom, jak lze darů přírody využít. Největší zájem u nich vzbudil rakytník řešetlákový, který se umístil na prvním místě v sekci „Ostatní“. Plody tohoto keře lze využít například k výrobě vitamíny nabitého sirupu. Dalšími rostlinami, které se objevily v sekci „Ostatní“, byly patočnice lékařská, která se používá k léčbě avitaminózy a zároveň čistí krev, a řimbaba obecná. Krom prostého zjišťování informací o rostlinách ale uživatelé řešili i jejich pěstování. V sekci „Komerční produkty“ a „Ostatní“ se totiž na předních příčkách v květnu objevil Roundup Gel, což je novinka v boji proti plevelu na zahrádce. 

Výraznými, i když smutnými tématy byla v květnu úmrtí několika známých osobností. Uživatelé Seznam.cz Vyhledávání se zajímali především o smrt legendy kapely Olympic, Milana Peroutky. Dotaz „Olympic“ se umístil na prvním místě v kategorii „Události, kauzy“ a dotaz „Milan Peroutka“ se stal skokanem měsíce v kategorii „Osobnosti“. Uživatele zasáhla také smrt slovenského herce Petera Mankoveckého (2. místo v kategorii „Osobnosti“) a Valtra Komárka (8. místo v kategorii „Události, kauzy“).

V květnu lidé začali řešit i hledání pro ně nejvýhodnějších mobilních tarifů. Napovídají tomu dotazy „T-Mobile roaming“ v kategorii „Komerční produkty“ a „Tesco Mobile“ a „Mobil.cz“ v kategorii „Komerční firmy“. Za zmínku stojí i maturity, které každoročně právě v květnu znepříjemňují život středoškolákům a gymnazistům. Během příprav zřejmě studenti využívali exotickou guaranu, která je známá svými povzbuzujícími účinky, ta se totiž také velice dobře umístila, a to na desátém místě v kategorii „Ostatní“. Samotné maturity se poté objevily především v sekci „Praktické dotazy“, kam se dostaly dotazy „Maturita 2013“ a „Slohové práce“.

Novinky.cz
Rakovina prsu je jedním z největších zdravotních strašáků na světě. Angelina Jolie si v rámci prevence proti této chorobě nechala odstranit obě prsa, což čtenáře Novinky.cz v květnu zaujalo ze všech témat nejvíce. Mezi videi jasně dominovaly záběry prezidenta Miloše Zemana u korunovačních klenotů.  

Sport.cz
Květen patřil ve sportu především hokejovému mistrovství světa. Největší zájem čtenářů Sport.cz vzbudil článek o zápasu českých hokejistů proti Norsku. Největší úspěch mezi videi zaznamenalo to, kde se čtenáři mohli podívat na uznání jasně neregulérního gólu během fotbalového zápasu v německé amatérské lize.

Super.cz
Lucie Vondráčková a Tomáš Plekanec jsou jedním z nejsledovanějších českých manželských párů. O tom, že jejich vztah není čtenářům Super.cz lhostejný, vypovídá i to, že článek o jejich údajných neshodách si v květnu přečetlo nejvíce lidí. Lucie Vondráčková je ale velmi vytížená, a tak se umístila i v žebříčku nejpřehrávanějších videí – čtenáře zaujaly záběry z jejího turné s Michalem Davidem.

Stream.cz
Jídlo a pivo, to bylo pro Čechy vždy téma z nejzajímavějších. Potvrdila to i nejsledovanější videa na internetové televizi Stream.cz. Na prvním místě v počtu přehrání videa se umístil díl pořadu Peklo na talíři, který se věnoval výchově kuchařů v České republice. Na druhém místě poté skončil stejný pořad, tentokrát s dílem o chybách při čepování piva v hospodách a restauracích.

Marek DobrýMartin PeckaMichal SedláčekJakub Šumanský
Marek, Martin, Michal a Kuba

Sdílet na sítích