Muži raději volí on-line platbu, ženy bankovní převod

19. srpna 2013

Mezi internetově aktivními Čechy stále při objednávání zboží z internetu převládá možnost platby dobírkou a doručení až do domu. Ve způsobu platby dominuje u žen bankovní převod, muži raději sahají po možnosti platit kartou.

Vyplývá to z průzkumu, který byl realizován přes Seznam.cz Výzkumník. Platbu dobírkou preferuje u vybraných produktů (elektronika, oblečení a boty, hračky a dětské zboží, kosmetika, parfémy a potraviny) třetina dotázaných. Druhým nejčastějším způsobem platby na internetu je bankovní převod.

Zajímavé sociodemografické rozdělení můžeme nalézt u způsobu doručení, kde významnou roli sehrává dostupnost výdejních míst. „Například u elektroniky volí doručení domů jen 33 % Pražanů, 51 % si ji raději vyzvedne osobně na prodejně či výdejním místě. Oproti tomu mimopražští v 60 % preferují doručení domů. Pobočku si vybírá jen 25 % z nich. Výjimečným produktem jsou potraviny, které si lidé nejraději nechávají dovážet až domů (70 % dotázaných), a to bez ohledu na region,“ řekl Jan Samko, brand manažer serveru Zboží.cz.

Jaké platební aplikace Češi znají a používají?
Téměř 25 % dotázaných uvedlo, že zná alespoň jednu finanční mobilní aplikaci, a 14 % nějakou aktivně používá. Většina uvedených aplikací funguje jako mobilní internetovému bankovnictví. Mezi nejznámější nebankovní aplikace sloužící k platbě mobilem patří Mobito, kterou spontánně uvedlo 6 % dotázaných.

Jaké aplikace znáte?

Zdroj: on-line průzkum Výzkumník|Seznam.cz; N = 904; 5/2013


Michal

Sdílet na sítích