Seznam.cz představuje nový vzhled vyhledávání, vyzkoušet si jej mohou i na Slovensku

17. října 2013

Seznam.cz se rozhodl upravit vzhled výsledků vyhledávání. Ty budou založeny na velkých náhledech stránek, které jsou poskládány v maticovém zobrazení…

…Toto vyhledávání bude určeno primárně pro mobilní zařízení a bude jej používat i nová aplikace Seznam.cz. Na počítačích si jej budou moci vyzkoušet náhodně vybraní uživatelé v ČR a všichni, kdo použijí slovenské hledání na Seznam.sk.

„Novou podobu hledání nabídneme ode dneška pro všechno vyhledávání z mobilních zařízení. Pro hledání z počítačů budeme o něco opatrnější. Vylosovaným lidem nabídneme možnost otestovat nové hledání – budeme tedy fungovat na principu náhodných pozvánek pro naše uživatele. Na doméně Seznam.sk nabídneme hledání ve slovenštině rovnou už v novém vzhledu,“ říká Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz, a dodává: „Nové ‚maticové‘ vyhledávání spouštíme jen na vybraných kanálech pro malé množství lidí, abychom otestovali uživatelské reakce a spokojenost s novým formátem.“

Vizuální stránka hraje v lidském rozhodování velkou roli. Testy opakovaně potvrzují, že náhledy stránek jsou pro lidi při vyhledávání na internetu dobrým vodítkem. Proto je i nový vzhled Seznam.cz Vyhledávání postaven na velkých náhledech webových stránek. Ty navíc nově nejsou řazeny vertikálně odshora dolů, ale využívají maticového systému zobrazení. Vyhledávání je samozřejmě responzivní, aby se přizpůsobilo zařízení, na kterém lidé na internetu vyhledávají. Náhledům stránek nechybí titulky ani úryvky z dané stránky.  Zachována zůstává i většina funkcí fulltextového hledání, včetně našeptávače, opravy překlepů, souvisejících dotazů, miniaplikací jako jsou například převodník měn či kalkulačka, upoutávek na ostatní služby Seznam.cz jako Zboží.cz nebo Počasí.cz a podobně.

Seznam.cz nabídne možnost hledání ve slovenštině v novém vzhledu na Seznam.sk. Slovenský web totiž Seznam.cz indexuje již od loňského roku. Nyní tedy nabídne novou doménu pro hledání, která primárně hledá jen slovenské výsledky. „Doména Seznam.sk neznamená, že jsme se rozhodli vstoupit na slovenský trh v nějakém velkém měřítku a že se budeme nyní věnovat rozjezdu našeho podnikání na Slovensku. Seznam.sk chápeme jako jakousi laboratoř. Našim hlavním cílem je vyzkoušet si, jak uživatelé nové hledání přijmou. Na Slovensku si chceme vybudovat a i v budoucnu využívat pár tisícovou uživatelskou základnu k testování produktových novinek ve vyhledávači. Uvidíme, kolik lidí se nám podaří našim hledáním oslovit, a zda to třeba časem nepovede k navýšení konkurenčního prostředí i na slovenském trhu on-line vyhledávání,“ doplňuje Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Nová mobilní aplikace: Seznam.cz přímo na ploše mobilních zařízení
Nový vzhled vyhledávání bude obsahovat i zbrusu nová aplikace Seznam.cz. Díky ní se lidé jedním kliknutím dostanou přímo na domovskou stránku Seznam.cz a ke všem službám, které používají. Mobilní aplikace funguje jako rychlý a jednoduchý internetový prohlížeč. Doplněna je o řadu zajímavých doplňků, widgetů, umístitelných přímo na plochu mobilních zařízení. Uživatelé tak mohou velmi pohodlně sledovat například aktuální zpravodajství na obsahových službách nebo stav své e-mailové schránky. Od dnešního dne si aplikaci Seznam.cz mohou stáhnout majitelé mobilních telefonů a tabletů s operačními systémy Android. Aplikaci pro iOS chystáme.

Pro potřeby této mobilní aplikace jsme upravili i domovskou stránku Seznam.cz. Ta je nově plně v responzivním designu. Responzivní domovskou stránku tak nově uvidí i uživatelé přicházející z mobilních zařízení mimo aplikaci Seznam.cz. Spuštěním responzivní domovské stránky zaniká její současná mobilní verze.

Irena Zatloukalová,

tisková mluvčí

Sdílet na sítích