Dražší euro zvedne cenu energií, zejména plynu

28. listopadu 2013

Zásah České národní banky do měnové politiky státu, díky kterému došlo k oslabení koruny, zdraží cenu energií. Elektřinu a plyn nakupují dodavatelé v eurech, a to je teď skoro o dvě koruny dražší než před pár týdny…

…U plynu může cena vzrůst o 45 až 55 korun za MWh. Zdražení se však projeví až za několik měsíců, dodavatelé mají nakoupeno do zásoby.

Dodavatelské společnosti, které nakupují velké objemy energií na rok i delší dobu dopředu, zatím zdražovat nemusí. Mají nakoupeno do zásoby a budou vyčkávat, k jakému vývoji na energetickém trhu dojde. Menší společnosti, které energie nakupují měsíčně, však nově zaplatí za stejné množství komodity více. Aktuálně se navýšení na energetickém trhu pohybuje na úrovni 6 %, ale cena okolo této hranice kolísá.

„Dá se předpokládat, že navýšení ceny od několika dodavatelů může spustit lavinu obecného zdražování energií, což by mělo na odběratele výrazný dopad,“ říká Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Zdražení pocítí zejména ti, co topí plynem. Domácnost, která na výtápění spotřebuje 25 MWh ročně, by v příštím roce mohla z peněženky vytáhnout o cca 1 300 Kč navíc oproti letošnímu roku. „Lidé se zdražování mohou bránit uzavřením fixované s dodavatelem energií. Zajistí si tak garanci ceny po celou dobu trvání smlouvy. Dodavatel pak nemůže samovolně navýšit cenu. Kdyby se tak stalo, může klient na základě ustanovení energetického zákona od smlouvy okamžitě odstoupit,“ dodává Špaček.


Markéta

Sdílet na sítích