Letošní zima bude ve znamení lázní a wellness hotelů. Zájem o ně roste

26. listopadu 2013

Během zimní sezony plánuje nebo se ještě nerozhodlo vyrazit na nějaký druh dovolené 57 % dotázaných, což je o 10 % méně než loni. Naopak nejvíce meziročně vzrostl zájem o lázně a wellness pobyty, a to šestinásobně.

Během vánočních svátků vycestuje ze svých domovů 21 % internetově aktivních Čechů a velice podobné to bude i ve zbylém zimním období (22 % účastníků průzkumu). Podle dat ze Seznam.cz Výzkumníka budou v zimě nejčastěji cestovat Pražané. Téměř 51 % z nich pojede alespoň na jednu dovolenou. Naopak nejméně budou ke konci roku cestovat osoby nad 55 let. Více než 40 % z nich uvedlo, že nikam neplánují vyrazit. Cílem dovolených budou v 70 % hory a 13 % cestujících vyrazí za teplem. Podle statistik Seznam.cz Vyhledávání láká turisty hlavně Egypt, Kapverdy, Thajsko a Turecko.

Přes svátky k příbuzným, jindy do hotelu
Čas okolo Vánoc je v České republice spojen hlavně s rodinou a návštěvou blízkých. To potvrzuje i průzkum společnosti Seznam.cz. Sváteční čas bude u příbuzných nebo známých trávit 46 % těch, kteří letos mezi svátky někam vyjedou (o 12 % více než v roce 2012). Naopak o 8 % měně dotázaných (17 %) bude trávit vánoční svátky v zahraničí. Celkově 14 % respondentů stráví během letošní zimy dovolenou v hotelu v zahraničí, 11 % v České republice a pouze 2 % si letos vychutná volné dny v ČR i zahraničí. „Letošní rok má své specifikum. Lidé si chtějí svoji dovolenou opravdu užít a chtějí si dopřát vyšší standart. To je vidět i na výsledcích průzkumu, kde jsme oproti roku 2012 zaznamenali šestinásobný nárůst zájmu o lázně a wellness hotely. Celkově v České republice plánují svoji zimní dovolenou hlavně lidé ve středním věku a do hotelů budou více cestovat lidé s vyšším vzděláním a Pražané,“ komentoval průzkum Martin Brixí, manažer obchodního týmu serveru Sdovolená.cz.

Letos byli lidé ve vybírání dovolené aktivní. Polovina z dotázaných už koncem října věděla, kde stráví vánoční svátky i své další případné zimní dovolené. Tito lidé podle Seznam.cz Výzkumníka jezdí na stále stejné místo (49 % z nich) nebo si nechávají lokalitu doporučit (13 %). Třetina zúčastněných svoji dovolenou nyní rozvažuje a vybírá lokality, pětina s plánováním teprve začne. „Cestovatelé, kteří jsou teprve ve fázi plánování, využijí k hledání kombinaci různých zdrojů. Meziročně se snižuje počet lidí, kteří hodlají využít klasických papírových katalogů (pokles o 8 %) či přímo navštíví pobočku cestovní kanceláře (pokles o 7 %). Jasně dominuje internet, kde bude vybírat svoji dovolenou 81 % dotázaných. Patrné to je i na samotném Seznam.cz Vyhledání, kde pozorujeme nárůst hledání cílových destinací přesně ve chvíli, kdy například venku začne sněžit,“ doplňuje Brixí.
 
Na dovolenou nejčastěji plánujeme vyrazit s rodinou
Celkem 39 % internetově aktivních Čechů bude svoji zimní dovolenou trávit s rodinou a 22 % ve skupině s přáteli. Ta bude nejčastěji čítat 3 až 4 osoby (27 %). Nejvíce dotázaných (40 %) hledá svoji zimní dovolenou v cenové relaci od 2 do 5 tisíc korun (v roce 2012 si tuto kategorii vybralo jen 22 %). Zájezdy přesahující 10 tisíc korun si podle Seznam.cz Výzkumníka vybírá 20 % lidí (o 15 % méně než v roce 2012).

Průzkum proběhl jako on-line dotazování respondentského panelu Výzkumník|Seznam.cz. Během měsíce října 2013 se do něj zapojilo 718 respondentů starších 15 let. Byli z celé ČR. Pro srovnání s loňským výzkumem se můžete podívat na článek z loňského roku.

Zdroj: průzkum Výzkumník | Seznam.cz; N = 718; 10/2013


Michal

Sdílet na sítích