Pořad A DOST! slaví další úspěch. Po T-mobilu odstřihne půjčky po telefonu i O2

15. listopadu 2013

Pořad internetové televize Stream.cz A DOST! společně s časopisem dTest dosáhly dalšího významného úspěchu. Po sérii reportáží upozorňující na nekalé praktiky společnosti Maghera Royal…

…nabízející půjčky po telefonu zareagoval po společnosti T-Mobile i telefonní operátor O2, který k dnešnímu dni odpojí všechna její placená devítistovková čísla.

Společnost O2 tak učinila více jak měsíc po svém konkurentu, společnosti T-Mobile. „Operátor O2 se na základě spolupráce s agregátorem, kterým je společnost GTS, rozhodl deaktivovat všechna čísla společnosti Maghera v naší síti. K této deaktivaci dojde nejpozději o půlnoci z 15. na 16. listopadu. Roli hrály mimo jiné důkazy, které předložil pořad A DOST!,“ řekl Ctibor Jappel z tiskového oddělení společnosti Telefónica Czech Republic, a.s.

Zásadní krok v boji proti podvodným půjčkám má přijít na půdě Asociace poskytovatelů mobilních služeb. Ta má v nejbližších týdnech změnit svůj kodex, který zakáže veškeré půjčky po telefonu. V současné době vyčkává na stanovisko ČTÚ, který tento krok podporuje.

Půjčky po telefonu mají velice jednoduchý scénář. Lidé žádající o půjčku jsou přesměrováni na linky, které jsou zpoplatněny částkou 95 Kč/min. Cílem operátorů však není volajícímu úvěr poskytnout, ale telefonát co nejvíce protahovat. Lidé tak často provolají několikanásobně vyšší částky, než si původně chtěli půjčit a dostávají se do dluhové spirály. A právě na tyto praktiky se v několika dílech zaměřil pořad A DOST!, který se snažil diváky, ale i samotné telefonní operátory na tyto podvody upozornit.

„Jsem moc rád, že naše společné úsilí s dTestem přineslo výsledky a lidé v nouzi přestanou být alespoň na této frontě okrádáni. To je právě smysl pořadu A DOST! Důsledně upozorňovat na podobné nekalosti a snažit se jim zabránit,“ uvedl autor a moderátor pořadu Jan Tuna.

O případ se také začala zajímat Policie ČR. „Minulý týden nás kontaktovalo místní oddělení PČR v Čakovicích, které sbírá podklady pro službu kriminální policie v Kolíně. Všichni poškození se mohou hlásit na nejbližších policejních služebnách, celou činnost koordinuje Policejní prezídium,“ sdělil Miloš Borovička, právní poradce sdružení dTest.

Premiéru pořadu A DOST! vysílá internetová televize Stream.cz každé úterý. Při jeho výrobě spolupracuje s neziskovou organizací dTest, které vydává stejnojmenný časopis. Autorem a moderátorem je novinář Jan Tuna a celý tým připravil už bezmála 90 dílů. V nich se zaměřuje na spotřebitelská témata, přináší testy výrobků a upozorňuje na nekalé praktiky. Podařilo se mu například změnit podmínky ve ski areálu Pec pod Sněžkou nebo zarazit rozesílání podvodné reklamy na hubnutí.


Jakub

Sdílet na sítích