Téměř 90 % české internetové populace nakoupí vánoční dárky na internetu

12. listopadu 2013

Vánoční dárky se letos budou kupovat online. Výsledky průzkumu realizovaného přes Seznam.cz Výzkumník dále ukazují, že 78 % nakupujících využije internetové srovnávače cen a 11 % dotázaných je připraveno na Vánoce utratit více jak 10 000 Kč.

Nákupy na internetu zaznamenávají v několika posledních letech značný růst. Celkem 93 % uživatelů Seznam.cz má již s tímto druhem získávání nejen vánočních dárků zkušenost a 92 % z nich ji navíc hodnotí pozitivně. Pravidelné využívání e-shopů potvrzuje také fakt, že za poslední 3 roky stabilně roste přesvědčení o tom, že nákup přes internet je pohodlný a bezpečný. Tento názor rapidně vzrostl i u dotazovaných, kteří doposud nemají s on-line nakupováním zkušenosti (92 % z nich ho považuje za pohodlné a 67 % za bezpečné – v loňském roce byly tyto hodnoty 80 % a jen 31 %).

Není překvapením, že nejdůležitějším kritériem pro nákup v internetovém obchodě je cena výrobku. Jako velmi důležité ho v Seznam.cz Výzkumníku označilo 83 % dotázaných, což je o 8 % více než v roce 2012. Dalšími důležitými kritérii jsou způsob doručení a platby. „Mezi internetově aktivními Čechy stále při objednávání zboží z internetu převládá preference možnosti platby na dobírku. U vybraných výrobků (elektronika, oblečení a boty, hračky a dětské zboží, kosmetika, parfémy a potraviny) si ji vybrala třetina dotázaných. Druhým nejčastějším způsobem platby na internetu je bankovní převod,“ komentoval průzkum Jan Samko, brand manažer serveru Zboží.cz. Oproti minulému roku stoupl také zájem nakupujících o rozsah nabídky e-shopu, který je letos, pro to, aby v daném obchodě nakoupili, velmi důležitý pro 51 % zúčastněných (nárůst o 10 %).

Budou Vánoce 2013 on-line?
Podle Seznam.cz Výzkumníka 87 % on-line Čechů o letošních vánocích shánět dárky přes internet a 78 % z nich k tomu využije internetové srovnávače cen. Zajímavostí je, že 3 % respondentů se rozhodli letos poprvé vyzkoušet internet k nalezení a nákupu vánočních dárků. Čím dál více narůstá obliba výběru i uskutečnění nákupu on-line. Letos tak bude alespoň některé dárky nakupovat 83 % lidí a pro 28 % to bude hlavní postup platby.

Podobně jako v loňském roce má i letos již během října nakoupený alespoň jeden vánoční dárek čtvrtina dotázaných. Co koupit pod stromeček zatím promýšlí 39 % lidí a 37 % o tom, co svým blízkým pořídí, ještě ani nepřemýšlelo. Stejně jako loni jsou ve shánění dárků aktivnější ženy a lidé ve středním věku. Nějaký dárek už koupilo 31 % dotázaných žen, ale „jen“ 16 % mužů. A na co se můžeme pod stromečkem letos těšit? Nejčastěji se dotazovaní shodli na kosmetice (72 % z nich), knihách (66 %), oblečení (64 %) a vybavení pro hobby a volný čas (63 %). „Radost budou mít určitě i děti. Na Zboží.cz zaznamenáváme nárůst zájmu o hračky, což potvrzuje i tento průzkum. Kolonku ‚Ano, hodně’ zaškrtlo u otázky „Jaké vánoční dárky budete letos kupovat?“ celkem 21 % zúčastněných, což je nejvíce ze všech kategorií,“ doplnil Samko.

Jaké dárky budou letos pod stromečkem?


                                                                                 Zdroj:Seznam.cz Výzkumník
 
Podle Asociace pro elektronickou komerci obraty tuzemských e-shopů o letošních Vánocích dokonce dosáhnou částky 18,5 miliardy Kč. Z průzkumu Seznam.cz Výzkumníka vyplývá, že lidé nejčastěji plánují za dárky utratit částku okolo 5 000 Kč. Na druhou stranu 11 % dotázaných má na Vánoce připraveno i více jak 10 000 Kč, naopak 7 % lidí se vejde pod 1000 Kč.

Průzkum společnosti Seznam.cz probíhal v druhé polovině října 2013 formou on-line dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 691 respondentů starších 15 let z celé ČR. Na našem blogu se můžete podívat na srovnání s výsledky z loňského roku.

Zdroj: průzkum Výzkumník | Seznam.cz; N = 691; 09/2013


Michal

Sdílet na sítích