Seznam.cz přistupuje proaktivně k ochraně e-mailových schránek

26. února 2014

Seznam.cz se rozhodl aktivně bránit své uživatele, kteří ani netuší, že jejich e-mailová schránka slouží k rozesílání spamu. Zároveň začne uživatele upozorňovat, pokud se k jejich e-mailové schránce přihlašuje někdo z jiné země.

Začínají se množit případy, kdy jsou e-mailové schránky uživatelů Seznam.cz zneužívány pro rozesílku spamu do celého světa. Sami uživatelé si přitom nemusí být takového nekalého využívání své schránky vůbec vědomi. Došlo totiž k vyzrazení jejich hesla, často důsledkem zavirovaní jejich počítače nebo neopatrným brouzdáním po internetu. Pak už je možné se prostřednictvím tzv. relay rozhraní připojit k e-mailovým schránkám a odeslat z nich jakýkoliv e-mail. Relay je technologie, která se běžně využívá pro pohodlí uživatelů. Zajišťuje totiž, aby mohli pohodlně odesílat poštu z různých mobilních či desktopových klientů bez nutnosti pokaždé aplikace konfigurovat v závislosti na síti, ke které se v daném okamžiku připojují.

Seznam.cz se rozhodl aktivně bránit podobnému zneužívání schránek svých uživatelů. Napadenou schránku dočasně zablokuje. Jedná se o jediný možný postup, abychom zabránili popsanému zneužívání schránek a šíření nechtěných e-mailů. Pokud dojde k zablokování e-mailové schránky, dostane uživatel při pokusu se do schránky přihlásit rovnou formulář pro změnu hesla. Nové heslo bude třeba potvrdit i kódem, který přijde jako SMS na mobilní telefonní číslo zadané uživateli při změně hesla. Jako další opatření bude sloužit informační banner, který se uživatelům zobrazí, pokud se do jejich schránek připojoval někdo z jiné země, než je u jejich účtu obvyklé. Banner bude zároveň sloužit i jako výzva pro změnu hesla.

„Blokaci považujeme za jediný možný způsob, jak uživatelům naznačit, že je s jejich schránkou něco v nepořádku. Pro jejich bezpečnost po nich budeme vyžadovat změnu hesla a zároveň jim doporučujeme i odvirovat počítač. Toto opatření nám také pomůže snížit odchozí spam ze schránek Seznam.cz, a tím se vymanit z tzv. black-listů, kam nás zařazují další poskytovatelé e-mailových schránek právě proto, že od nás k nim přichází spam. Pomůžeme tak vyřešit potíže, které uživatelé mohou mít s odesíláním zpráv například na e-maily od společnosti Microsoft,“
uvedl David Finger, produktový manažer služby Seznam.cz Email.

Zároveň bychom chtěli uživatele opětovně upozornit, aby dbali všech zásad internetové bezpečnosti  a se svým heslem k e-mailové schránce zacházeli stejně opatrně jako s PIN kódem své platební či kreditní karty nebo s heslem k trezoru. V takovém případě se jim totiž nestane, že by jim e-mailová schránka musela být dočasně zablokována.


Blanka

Sdílet na sítích