Jaké budou nové Mapy.cz? Vyzkoušejte si už nyní ve veřejné beta verzi

1. dubna 2014

Kompletně nový vzhled, Seznam.cz Panorama a plánování cest hromadnou dopravou po Praze – to vše si od dnešního dne (1. 4. 2014) mohou uživatelé vyzkoušet na vlastní „monitory“. Mapy.cz uvolňují veřejnou beta verzi…

…Do ostrého provozu míří projekt haptických map.

Mapový server Mapy.cz, který měsíčně navštíví přes 2,5 milionu reálných uživatelů, uvolňuje široké veřejnosti zkušební verzi své budoucí podoby. Nechává tak nahlédnout na výsledek mnoha měsíců práce, který přináší řadu vylepšení. Na webové adrese beta.mapy.cz lidé uvidí kompletně nový koncept služby vycházející z již uveřejněné služby Firmy.cz. Cílem je dát velký prostor nejen mapě, ale také výběru mapové sady a detailnímu obsahu. Ať už uživatelé hledají místa či trasy, nebo chtějí zkoumat mapu, na vše stačí jedno kliknutí.

image

Jednou z novinek, které nové Mapy.cz přinesou, je i možnost nastavit si oblíbené položky. Uživatelé si mohou po přihlášení uložit adresy domů a do práce. Kromě toho si do svého „mapového deníku“ můžou přidávat oblíbené body zájmu, trasy a jakékoliv další body, které je nějakým způsobem zajímají. Tato místa se časem objeví i v mobilních aplikacích Mapy.cz a Firmy.cz.

image


Významnou novinkou jsou také vlastní jízdní řády. Na zveřejněné beta verzi uživatelé naleznou jízdní řády Prahy a okolí. Seznam.cz si vyrobil vlastní databázi čítající cca 40 tisíc zastávek a zaměřil si pro ni všechny označníky, neboli zastávkové sloupky (je jich cca 70 000). U každé zastávky na mapě, zatím lze plánovat jen v Praze a Středočeském kraji, se zobrazí projíždějící linky a několik nejbližších odjezdů.

image

Tím novinky zdaleka nekončí. Poprvé na vlastní oči lze na Mapy.cz vidět i data projektu Seznam.cz Panorama, a to v oblastech Praha, Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Do poloviny roku by měla být zveřejněna celá Morava. Obyvatelé se nemusejí bát – všechna data jsou anonymizována (rozmazáváme obličeje a SPZ). Jsou také připraveny nástroje pro požadavky uživatelů na dodatečnou anonymizaci a mazání fotek soukromého majetku.

image

Haptické mapy plně v provozu

Službou, kterou si lidé mohou doslova osahat, jsou haptické mapy. Tento světově ojedinělý projekt, který vznikl spoluprací společnosti Seznam.cz a středisek pro podporu vysokoškolského studia ELSA na ČVUT v Praze a Teiresiás na Masarykově univerzitě v Brně startuje do svého ostrého provozu. Využívat je mohou všichni nevidomí lidé potřebující rychle získat mapu části libovolného území v rámci České republiky. Více informací o tom, jak se haptické mapy vyrábějí, tisknou a jak je dokáží nevidomí lidé požívat, se můžete dočíst na serveru Poslepu.cz.
image

Podrobnější informace o všech novinkách jsou k nalezení na našem PR Blogu.


Adam

Sdílet na sítích