Seznam.cz stále jedničkou českého internetu

24. července 2014

image

Reakce na zprávu ČTK, Praha, 24. července 2014

Uvědomujeme si, že českému trhu chybí reálná data z používání vyhledávání naměřená u všech hráčů, kteří jsou na českém internetu pro uživatele dostupní. Google v měření českého internetu chybí a nemáme ani žádné náznaky, že by v něm v nejbližší době chtěl být. Proto mohou být všechny statistiky, které jsou k dispozici ohledně podílu na trhu vyhledávání, pouze odhady.

Společnost Seznam.cz si vytváří statistiky o podílu na trhu vyhledávání v ČR na základě dat z několika zdrojů. Primárním zdrojem dat může být současné měření českého internetu, tedy data NetMonitoru. Podle nich je návštěvnost našeho vyhledávání v čase stabilní. Nic nenaznačuje nějaký výkyv čí velký rozdíl. I podle dat NetMonitoru tvoří služby společnosti Seznam.cz dlouhodobě téměř 60% návštěv uživatelů z ČR. Některou ze služeb společnosti Seznam.cz měsíčně navštíví okolo 90 % české internetové populace. Dále naše odhady pozice na trhu stavíme na zdrojích a počtech přístupů uživatelů na naše služby. Dále máme informace o tom, jak funguje Sklik i Google Adwords v přivádění návštěvnosti na naše služby, které touto cestou inzerují. V neposlední řadě si sledujeme deklaraci samotných uživatelů internetu a jejich používání vyhledavačů v panelu měření, který pro nás zajišťuje TNS AISA. Podle všech těchto zdrojů si stále držíme své prvenství.

Anonymizovaný graf návštěvnosti Seznam.cz Vyhledávání od ledna 2012 do května 2014 potvrzuje stabilitu počtu návštěv image

Přestože všechna naše data ukazují, že máme stále ve vyhledávání na českém trhu převahu, je pravdou, že se pomyslné nůžky mezi Seznam.cz a Google vyhledáváním stále přibližují. Uvědomujeme si, že hlavní podíl na tomto přibližování mají hlavně mobilní zařízení a obliba telefonů s operačním systémem Android, který má předinstalované nejen hledání, ale i další služby od společnosti Google. Kvůli složitosti domluvit se s výrobci telefonů na snadné cestě, jak do jimi vyráběných telefonů pro český trh dostat předinstalované alternativní hledání či mapy, připravili jsme před 8 měsíci aplikaci Seznam.cz pro zařízení s operačním systémem Android. Do dnešního dne si ji stáhlo 605 000 lidí, denně si ji spustí 120 000 uživatelů (v tomto týdnu dokonce 133 000 uživatelů za den) a 37 % z nich si ji otevře dokonce 5 krát denně.

Vyhledávání považujeme za důležitou součást našich produktů. I nadále budeme pracovat na tom, abychom poskytovali kvalitní hledání. V současné době na vývoji a vylepšování Seznam.cz Vyhledávání neustále pracuje 80 lidí. Relevanci výsledků denně měří a sleduje okolo 60 vyškolených kalibrátorů.

Seznam.cz svým uživatelům nenabízí jen vyhledávání, ale komplexní rozcestník služeb, které řeší jejich aktuální každodenní potřeby. Od nalezení nejvýhodnější ceny produktu, nejideálnějšího bydlení či vysněného automobilu. Většina těchto služeb obsahuje své vlastní vyhledávání, které se, na rozdíl od konkurence, do finálních statistik nezapočítává, jelikož je měřeno odděleně.

Sdílet na sítích