Jak jsou na tom Češi se znalostí nových technologií? Sami by si dali 2-

29. ledna 2015
image

Auta schopná jezdit bez řidiče, opasek upozorňující na váhu či kojenecká láhev, která dává pozor na to, jak rychle miminko pije. To je jen krátký výpis toho, co je v těchto dnech k vidění na největším veletrhu spotřební elektroniky CES 2015 v Las Vegas. Jak je na tom česká internetová populace ve sledování technologických novinek či ve znalostech a dovednostech z oblasti počítačů, tabletů a mobilů? Tím se zabýval průzkum Seznam.cz Výzkumníka.

Podle průzkumu téměř 75 % všech dotázaných sleduje novinky ze světa vědy a techniky (z toho většina spíše ano). Není překvapením, že skupina, která je v oblasti mobilních a počítačových novinek jako doma, jsou dnešní dvacátníci. Z odpovědí však vyplynulo, že stejný koníček má i 76 % seniorů starších 60 let. Informace o tom, co se doma i ve světě v technologické „branži“ děje, nejčastěji hledáme na internetu, a to na obecných webových stránkách (56 %), ale i na těch specializovaných (45 %). Jedním z dalších zdrojů informací jsou pro nás naši kolegové a známí (30 %).

Kde hledáme informace o technologických novinkách?

image

Češi jsou horší dvojkaři
„V rámci průzkumu jsme se účastníků také ptali, jak by sami sebe oznámkovali ve znalostech a dovednostech v oblasti počítačů, tabletů a mobilů. Při zprůměrování všech odpovědí nám vyšlo, že by si internetově aktivní Češi dali za znalosti dva minus a za dovednosti v ovládání zmíněných technologií dvojku. Jako pozitivní fakt vnímám to, že 65 % dotázaných je se svými znalostmi a dovednostmi spokojeno, cítí však, že je co zlepšovat,“ řekl Michal Nosek, specialista výzkumu trhu ve společnosti Seznam.cz.

image

Jen 14 % lidí uvedlo, že je se svým uměním ovládat technologie spokojeno a nechce se dál vzdělávat. Větší vůli zlepšovat se mají muži a mladší respondenti, starší na učení nových věcí rezignují (26 % seniorů ve věku 60+ je se současným stavem nespokojeno, ale zároveň s tím nechce nic dělat). Z průzkumu také vyplývá, že chtějí-li se uživatelé zlepšovat, většinou jde o potřebu celkového vylepšení práce s IT s cílem získat maximální samostatnost.

image
image

Michal

Sdílet na sítích