Města i zajímavé interiéry: Mapy.cz pokrývají 81 % cest ČR panoramatickými snímky

10. února 2016

Mapy.cz spustily 10. února 2016 druhou velkou vlnu panoramatických snímků. Pokrývají tak už téměř 81 % všech zpevněných komunikací České republiky. Lidé si navíc v Seznam.cz Panorama prohlédnou i snímky z běžně neprůjezdných areálů a autem nedostupných míst. V balíku je necelá stovka areálů a přes 80 prohlídek zajímavých lokalit focených ze stativu. Prozkoumáme zblízka například interiéry Hotelu Ještěd nebo lázeňské kolonády. V panoramě i tentokrát tým Mapy.cz řešil otázku anonymizace statisíců obličejů a registračních značek aut.

Ani ne dva měsíce od spuštění panoramy 24 měst dnes Mapy.cz veřejnosti zpřístupnily druhou velkou várku panoramatických snímků. Ty k dnešnímu dni už pokrývají přes 101 tisíc kilometrů všech zpevněných komunikací České republiky z celkových asi 126 tisíc. V Seznam.cz Panorama je tak k vidění již 80,6 % cest. Kromě měst a cest focených novými kamerami zveřejnily Mapy.cz i panoramu běžně neprůjezdných areálů, virtuální prohlídky focené ze stativu, ale i dříve nafocené snímky ze starších typů kamer.

image

Ve větším rozlišení: celá koláž, nebo zvlášť Klášterní zahrady Litomyšl, Skalní hrad SloupVodní hrad ŠvihovFrantiškánský klášter Kadaň.

Novými kamerami s větším dynamickým rozsahem byly nafoceny zbývající části měst Praha a Plzeň, města Pardubického kraje, Vysočina a kraje Olomoucký, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký včetně jejich krajských měst. Doplňují je i snímky z částí Vysočiny, Plzeňského, Karlovarského, Královéhradeckého a Jihočeského kraje, pro které byly ještě použity předchozí typy kamer Ladybug 3. Dohromady je v této vlně přes 4,2 milionu snímků zachycených ve 21 tisících kilometrech obrazového záznamu. „Pokud k těmto číslům přičteme i více než 55 tisíc snímků areálů, jakými jsou parky, zoo nebo nemocnice, a přes 1 500 snímků virtuálních prohlídek ze stativu, dostaneme se na opravdu velká kvanta dat, ve kterých jsme kromě technického zpracování museli také anonymizovat téměř 436 tisíc obličejů a registračních značek aut,“ vysvětluje Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

image

Ve větším rozlišení: celá koláž, nebo mapka nově spuštěných snímků (zeleně – foceno staršími kamerami Ladybug 3, modře – novými kamerami, červeně – zrcadlovkou na stativu) a ukázka ruční anonymizace obličejů a registračních značek.

Občas se při takovém množství snímků stane, že počítač při automatické anonymizaci nějaký méně zřetelný obličej nebo RZ, nerozmaže. Požadavky na rozmazání pak tým Mapy.cz řeší následně po zveřejnění. Zajímavější je však situace, kdy posádku auta zastaví kolemjdoucí člověk s přáním, aby jeho obličej v panoramě rozmazán nebyl. „Tomu bohužel nemůžeme vyhovět. Obličeje a značky musíme podle pravidel Úřadu pro ochranu osobních údajů mazat automaticky. S obrovským množstvím obličejů a registračních značek nám pomáhá software společnosti Eyedea Recognition,“ doplňuje Martin Fuks. U areálů, kam se autem běžně nedostaneme, musí Mapy.cz žádat vlastníka o souhlas s focením. A občas se stane, že ačkoliv majitel souhlasí, čeká se s focením na další sezónu, kdy sundá lešení z rekonstruované stavby.

image

Ve větším rozlišení: celá koláž, nebo zvlášť Mlýnská kolonáda, Český Šternberk, Skalní hrad Sloup a Zámek Litomyšl.

I přes spuštění panoramatických prohlídek pro téměř celou republiku zůstává Seznam.cz Panorama v hledáčku týmu Mapy.cz. „Auta budou určitě jezdit i letos. V plánu je dofocení chybějících oblastí, kam patří části Karlovarského kraje a okresu Nymburk, a zpracování již nafocených dat Vysočiny a dalších asi 40 měst, většinou ze Středočeského kraje. Následně se pustíme do aktualizace největších měst a lokalit, které mají snímky z roku 2013. Současně s focením panoramy autem rozšiřujeme svůj záběr o turisticky zajímavé lokality a trasy, které snímáme s pomocí stativu nebo krosny,“ představuje plány Martin Fuks a doplňuje, že od roku 2013 Mapy.cz svými auty projely už celkem 146 tisíc kilometrů pozemních komunikací včetně duplicitních nájezdů kvůli aktualizacím.“


Ukázky nově spuštěných panoramatických prohlídek

Lokality kamerou na stativu:
Jihočeský kraj
(Hornické muzeum Rudolfov, Muzeum Koněspřežky), Jihomoravský kraj (Vranovská přehrada – pláž), Karlovarský kraj (Park Boheminium, Hrad Loket, Kolonáda Ferdinandova pramene, Kolonáda Maxima Gorkého, Tržní kolonáda, Grandhotel Pupp), Královéhradecký kraj (Hrad Kost), Liberecký kraj (Hotel Ještěd, Skalní hrad Sloup), Plzeňský kraj (Klášter Plasy, Velké divadlo Josefa Kajetána Tyla, Podvodní pozorovací kabina Klíčov, Muzeum špejchar Ve Dvoře, Vodní hrad Švihov, Hornický skanzen Stříbro, Klášter Kladruby, Velká synagoga, zámek Horšovský Týn), Praha (Zámek Troja, Prokopské a Dalejské údolí), Středočeský kraj (Český Šternberk, Zámek Loučeň, Hrad Valečov), Ústecký kraj (Františkánský klášter Kadaň, Kamencové jezero Chomutov).

Areály autem:
Liberec (krajská nemocnice), Olomouc (ZOO, Bezručovy sady), Pardubice (Zámek, Kunětická hora), Hradec Králové (Jiráskovy sady, Žižkovy sady), Praha (ZOO, Olšanské hřbitovy, Letohrádek Hvězda), Brno (BVV Brno, Kraví Hora, Tyršův sad, Ústřední hřbitov), Ostrava (Landek park, Dino park, Sad Dr. Milady Horákové), Plzeň (Techmania, Park Homolka, Chvojkovy lomy), Zlínský kraj (Zámek Lešná, Baťova nemocnice), Jeseník (Smetanovy sady), Šumperk (Jiráskovy sady), Litomyšl (Zámek Litomyšl, Klášterní zahrady), Česká Třebová (sady Javorka).

Petr

image
Sdílet na sítích