Nový Plánovač Mapy.cz a offline Evropa pro iOS i Windows Phone

15. února 2016

Mapový server společnosti Seznam.cz udělal 15. února velký krok vpřed, když nasadil v pořadí již třetí novinku letošního roku. Jednak vyladil svůj Plánovač, do nějž integroval funkci plánování výletů a možnost kombinace různých typů dopravy v rámci jedné trasy. Vylepšení mohou uživatelé vyzkoušet na svých počítačích i v mobilních aplikacích. Aktualizace se dočkala také aplikace pro systémy Android, Windows Phone i iOS, jenž poprvé získává podporu pro iPad. Ode dneška má tak mobilní verze sjednocené funkce napříč všemi platformami, a to včetně vyladěného Plánovače, Batůžku i offline států Evropy, které byly zatím dostupné jen pro zařízení Android a během necelých čtyř měsíců zaznamenaly 410 tisíc stažení.

„Plánování výletů a cest po České republice se dnešním dnem výrazně zjednodušuje. Nový Plánovač a zpřístupnění celé Evropy offline ve většině mobilních telefonů jsou pro nás důležitými kroky, ke kterým jsme v posledních dvou letech směřovali. Nejenom, že jsme aplikaci vyladili podle potřeb českých turistů, ale konečně jsme poprvé sjednotili funkčnost napříč všemi důležitými platformami,“ uvádí Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

Grafika ke stažení.

Nový Plánovač vylepšil funkce a vzhled, a navíc ode dneška funguje stejně na počítačích i v mobilních telefonech s operačními systémy Android, iOS a Windows Phone. Hlavní změnou je možnost kombinovat různé typy dopravy mezi každými dvěma body trasy a vybrat si různé parametry pro konkrétní úsek cesty. „Představte si víkendového turistu, který nejprve jede autem po silnici. Protože nemá dálniční známku, umožňujeme mu nově zvolit v Plánovači neplacené úseky. Jakmile dorazí do cíle, může si jedním klikem naplánovat výlet na kole nebo pěšky. Během cesty chce navštívit řadu zajímavých míst, ale preferuje kvalitní turistické trasy, i když jsou třeba delší.  Uprostřed výletu však začne pršet, takže potřebuje naopak najít nejrychlejší cestu zpět. To vše si odteď může nastavit v rámci jedné jediné trasy,“ vysvětluje Martin Fuks. S tím souvisí i druhá změna. Plánování výletů, které bylo dříve samostatnou funkcí, nyní Mapy.cz integrovaly přímo do Plánovače. Na každém bodě trasy je možné v České republice naplánovat výletní okruh. Nově lze také přidávat neomezené množství bodů, a tedy i výletních míst, před, mezi i za trasu, nebo je do trasy přetáhnout rovnou z mapy. Trasa se automaticky přepočítá. Uložit si ji mohou lidé v Batůžku a případně výlet pojmenovat nebo synchronizovat mezi zařízeními. 

image

Grafika ke stažení.

Češi už téměř rok plánují okruhy s Mapy.cz. Od března 2015, kdy byl plánovač výletů (tehdy okruhů) spuštěn, byl využit ve více jak 1,8 milionech návštěv mapového serveru. Zatímco mimo prázdninové měsíce si okruhy plánovalo přibližně 2 650 lidí denně, v létě hledalo výletní inspiraci v průměru 15 tisíc uživatelů každý den. Cyklisté nejčastěji, konkrétně v 28 %, volili trasu v délce 20 až 25 kilometrů. Pěší turisté se poněkud šetřili, 36 % z nich vybíralo okruh v délce 2 až 4 kilometry. Avšak skoro 15 % všech lidí svůj okruh upravovalo: přidávali další místa nebo měnili trasu. Za zmínku stojí i způsob přípravy na cestu: pěší si své výlety tisknou na papír, cyklisté je spíše exportují do formátů pro GPS zařízení.

image

Grafika ke stažení.

Tím však dávka novinek nekončí. S dnešní aktualizací si lze offline mapy jednotlivých států Evropy stáhnout nejen do mobilů vybavených systémem Android, ale do všech zařízení s  iOS či Windows Phone. Od spuštění této očekávané funkce pro Android před necelými čtyřmi měsíci zaznamenaly Mapy.cz 410 tisíc stažení evropských států. Největší zájem měli lidé o mapu České republiky, a to v téměř 50 % případů. Na druhém místě je Slovensko se skoro 50 tisíci staženími, následované Rakouskem a Německem. Nejméně populární státy byly Makedonie, Moldavsko a Lotyšsko, které ve svých mobilech nemá ani stovka lidí. Další příjemnou novinkou, po níž dlouho volali uživatelé iOS, je přidání nativní podpory tabletů iPad.

Jan

image
Sdílet na sítích