Kdo se bojí do lesa, ať si naplánuje trasu s Mapy.cz!

18. dubna 2016

Ode dneška se v šumavských lesích ani na polích Vysočiny neztratíte. Mapy.cz spustily plánovač tras po všech zakreslených lesních a polních cestách v České republice. Lidé mohou plánovat výšlapy a procházky po celkových 180 tisících kilometrech stezek s jistotou, že jejich cesta neskončí na prahu teprve začínajícího dobrodružství. Cesty bez turistického značení rozlišují Mapy.cz podle povrchu, proto třeba cyklistům umí vybrat pohodlnější trasu. Plánovač myslí také na přírodu a nevede turisty přes zakázaná chráněná území.  

Mapy.cz spustily plánovač tras po všech zakreslených lesních a polních cestách v České republice. „Dokonalý výlet je podle nás ten, na kterém objevíte také cestičky a stezky, které v průvodcích nejsou popsány. Proto jsme je v posledním půlroce, společně s těmi turistickými, intenzivně doplňovali do routingových dat Mapy.cz. Celkově tak dnes lidé v naší turistické mapě najdou na 180 tisíc kilometrů komunikací bez automobilového provozu. Po všech si naplánují trasu, tedy i po těch turisticky neoznačených. Na letošní seznam vytoužených destinací si proto mohou poprvé přidat i výletní trasu v Jizerských horách nebo si dopředu promyslí délku běžecké trasy Stromovkou,“ vysvětluje Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz. V datech mapového portálu společnosti Seznam.cz je aktuálně dalších 128 tisíc kilometrů silnic a ulic s provozem aut. Plánovač, do nějž byly nedávno integrovány funkce plánování výletů a možnost kombinace různých typů dopravy v rámci jedné trasy, proto lidé využijí na více než 300 tisících kilometrech komunikací České republiky.

image

Mapa celkového pokrytí komunikací na Mapy.cz ve větším rozlišení. Větší prázdné prostory značí nepřístupné vojenské prostory.

Plánovač tras Mapy.cz umí pracovat s povrchem komunikace. To znamená, že například při plánování cyklistické trasy upřednostňujeme lepší povrch a raději nabídneme delší trasu po lepší cestě než nejkratší trasu po pěšině. Volba je však vždycky na samotném člověku, který si může kdykoliv zvolit, zda chce nejkratší trasu bez ohledu na terén, nebo si vloží průjezdní bod místem, kterým chce jít, vysvětluje Martin Fuks a doplňuje: Při plánování samozřejmě myslíme i na ochranu přírody. Plánovač proto neplánuje cyklistické trasy mimo vyznačené cesty v národních parcích a národních přírodních rezervacích a také neplánuje pěším turistům mimo značené trasy v I. zóně těchto parků a rezervací, ačkoliv jsou komunikace v podkladové mapě vidět.“ 

Plánování trasy v mobilu v okolí Brna ve větším rozlišení

Vektorová turistická mapa aktuálně obsahuje 1 281 692 vektorů, z nichž přesně 511 070 vektorů zachycuje chodníky, schody, lyžařské trasy, lesní, polní a zpevněné cesty o celkové délce téměř 180 tisíc kilometrů. Silnice, tedy veškeré komunikace dostupné auty v délce téměř 128 tisíc kilometrů, zachycují Mapy.cz v 770 622 vektorech.

Plánování lesními a polními cestami Slovenska a následně i v zahraničí chystají Mapy.cz na léto. Současně s tím je doplňován i zajímavý redakční obsah a další komunikace, jako jsou například chodníky ve městech.

 Pavel

image
Sdílet na sítích