Mapy.cz spustily 3D pohled na dalších 22 měst a celou Prahu

11. dubna 2016

K současným 21 městům v 3D rozměru dnes Mapy.cz přidaly zbylé části Prahy a dalších 22 měst: Benátky nad Jizerou, Brandýs nad Labem – Starou Boleslav, Cheb, Chomutov, Karlovy Vary, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Krnov, Litvínov, Lysou nad Labem, Mělník, Milovice, Most, Neratovice, Přerov, Říčany, Šumperk, Teplice, Ústí nad Labem, Vsetín, Zlín a Znojmo. Současně se dočkaly aktualizace i České Budějovice.

image

Tabulka ke stažení.

Lidé mohou na Mapy.cz prozkoumat 3D modely již 43 měst České republiky. Od posledního rozšíření v červnu 2015 je další várka trojrozměrných modelů ode dneška přístupná. Vznikaly zpracováním šikmých snímků focených v pěti směrech, tedy nafocením každé světové strany pod úhlem 45 stupňů a jednoho foceného přímo kolmo dolů. 22 nově spuštěných trojrozměrných měst je tak vytvořeno z více jak 127 tisíc snímků, jenž byly pořízeny v letech 2014 a 2015.

image

Ke stažení celá koláž, nebo odkazy na 3D modely Nemocnice Motol, Zámku v Brandýse Nad Labem a Mariánského mostu v Ústí nad Labem.

K tomu tým Mapy.cz současně rozšířil a přefotil 3D model Prahy, který je složený z téměř 48 tisíc snímků. Ten první pocházel z roku 2012, zatímco aktuálně spuštěný má snímky z let 2014 a 2015. Jeho původní rozloha byla 28,4 km2, ta současná je mnohem větší – 329,2 km2. Mapy.cz také aktualizovaly i model Českých Budějovic, jenž byl doposud tvořen šikmými snímky z roku 2011. Trojrozměrný model krajského města Jihočeského kraje se skládá z více jak 4 tisíc snímků.  

image

Ke stažení celá koláž, nebo odkaz na 3D model krytého parkoviště vazební věznice a rezidence Dlouhá louka v Českých Budějovicích.

Na tvorbě 3D map spolupracuje Seznam.cz se společností Citationtech, jež má na starosti zpracování a zobrazení snímků. Jejich pořízení zajišťuje TopGis.

Petr

image
Sdílet na sítích