Seznam.cz TV – ode dneška jednoduše na televizních obrazovkách

Seznam.cz dnes spouští internetové vysílání Seznam.cz TV. Tento nový a elegantní způsob, jak dostat internetový obsah k divákům skrz televizní obrazovky, využívá průmyslový standard HbbTV (hybridní TV, propojuje televizory s internetem). Lidé, kteří mají chytrou televizi s podporou HbbTV připojenou k internetu a zároveň na anténu pro příjem digitálního pozemního vysílání, ode dneška najdou Seznam.cz TV v seznamu televizních kanálů. Přepnutím na Seznam.cz TV se v chytré televizi spustí HbbTV aplikace – tedy internetové vysílání. V ní jsou zatím ke sledování nachystané pořady internetové televize Stream.cz. Seznam.cz k nim bude postupně přidávat další obsah a aplikaci nadále vylepšovat.

Hledali jsme způsob, jak zjednodušit přístup k internetovému obsahu přímo přes televizní obrazovky. Chtěli jsme vymyslet, jak se na internet přepnout stejným tlačítkem, jímž se na televizním ovladači přepínají programy. A přesně tohle Seznam.cz TV umí,“ představuje novinku Pavel Zima, generální ředitel společnosti Seznam.cz a dodává: „Přicházíme s netradičním řešením, které zatřese současným paradigmatem a tím, jak vnímáme televizní obrazovky. Přitom Seznam.cz TV „pouze“ divákovi jednodušším způsobem přináší obsah z internetu, který už nyní v chytrých televizích jde spustit. Dosud bylo vyhledávání internetového obsahu v chytré televizi přes aplikace nebo internetový prohlížeč noční můrou. Teď se k němu divák dostane pouhým přepínáním mezi televizními kanály, na něž je zvyklý. Je to naprosto logické a současné technologie to umožňují.

image

Obrázek v plném rozlišení

Seznam.cz TV přináší internetové vysílání mezi televizní kanály
Seznam.cz dnes ke všem svým aplikacím přidává jednu, která jeho internetové vysílání dostane na televizní obrazovky, a to elegantně přímo mezi televizní kanály. Majitelé chytrých televizí s funkcí HbbTV připojených k internetu a na anténu pro příjem digitálního pozemního vysílání s dosahem signálu vysílací sítě č. 4 – Multiplexu 4 tak nově najdou mezi nabízenými televizními kanály Seznam.cz TV. Terestriální síť šíří speciální datový signál, který po přepnutí na Seznam.cz TV automaticky spustí internetové vysílání. V HbbTV aplikaci pak mohou lidé sledovat nejnovější epizody z produkce internetové televize Stream.cz nebo si zvolit konkrétní pořad této televize a ten sledovat od zvoleného dílu dále. Součástí je i divácky stále oblíbenější dětský kanál Pohádky.

Na internetu je klíčové mít kvalitní obsah. Ten už v Seznam.cz máme a neustále hledáme cesty, jak jej šířit mezi co nejvíce lidí. Proto děláme aplikace pro mobilní telefony, tablety i chytré televize. Dnes k nim přibývá další. Věřím, že bude využívanější než naše současné televizní aplikace Stream.cz, které měsíčně alespoň jednou použije na 60 000 zařízení. Seznam.cz TV by měla přinést více než 1 700 000 zhlédnutí, jež v tuto chvíli generují všechny aplikace Stream.cz pro chytré televize. Jsem přesvědčený, že seriály jako Kancelář Blaník, Autobazar Monte Karlo nebo třeba Jídlo s.r.o. na televizní obrazovky prostě patří. A možnost pustit dětem kvalitní pohádky zase ocení nejeden rodič,“ komentuje další důvody spuštění Seznam.cz TV Pavel Zima.

Seznam.cz TV začíná s vysíláním pořadů internetové televize Stream.cz, ale postupně k němu chce přidávat další obsah. „Stream.cz v současné chvíli představuje zhruba dvě třetiny naší videoprodukce, nicméně videoobsahu na Seznam.cz máme mnohem více a bude přibývat. Nyní hledáme, jaké další pořady a jakým způsobem do Seznam.cz TV zapojit,“ doplňuje Pavel Zima.

Výhody aplikace
Protože je Seznam.cz TV aplikace s internetovým vysíláním, může využívat všech výhod tohoto média. Prvním nesporným kladem je možnost neustálého a rychlého vylepšování. Stejně jako každý svůj produkt i tuto novinku Seznam.cz plánuje dále upravovat a zlepšovat a současně reagovat na požadavky diváků a přidávané vychytávky řídit také dle jejich přání.

Další výhodou internetové aplikace je přesné měření. Seznam.cz bude měřit, jaké pořady a jejich epizody jsou nejsledovanější a zda je lidé sledují až do konce. Diváci pak ocení, až Seznam.cz v budoucnu začne na základě měření skládat nabídku pořadů konkrétním divákům na míru prostřednictvím doporučování obsahu, jak již dnes činí například na své domovské stránce.

Na vývoji aplikace pracoval Seznam.cz se společností Mautilus, do které na konci roku 2014 majetkově vstoupil. Společně déle než půl roku zkoušely různé cesty, jak jednoduše dostat obsah společnosti Seznam.cz na televizní obrazovky. Prošly několika různými variantami vzhledu i funkčnosti aplikace, uskutečnily desítky uživatelských testování a před samotným spuštěním aplikaci několik týdnů zkoušely na více než 50 různých modelech televizí.

Podpora a informační kampaň
Zároveň se zprovozněním Seznam.cz TV se rozběhla informační kampaň. Pomáhá lidem rychle se zorientovat v tom, co je Seznam.cz TV a jak funguje. Z tohoto důvodu Seznam.cz připravil stránku www.seznam.cz/tv. Pro ty, kteří budou mít praktické dotazy, jak naladit internetové vysílání ve svých televizních přijímačích, je připravena stránka www.seznam.cz/jaknaladit. Na ní si každý může najít návod pro svůj typ televize a postup pro zapnutí podpory HbbTV aplikace v ní. Seznam.cz posiluje i technickou podporu pro ty, kterým nápověda jako manuál pro spuštění Seznam.cz TV nebude stačit.

image

Obrázek v plném rozlišení

 

Irena Zatloukalová,
tisková mluvčí

Sdílet na sítích