Odpovědnost on-line platforem

7. března 2017

Vzhledem k narůstajícímu počtu debat ohledně zpřísnění odpovědnosti on-line platforem za uložené uživatelské příspěvky jak na evropské, tak i na národní půdě, bude zajímavé sledovat vývoj okolo kauzy syrského uprchlíka, který žaluje u německého soudu Facebook. Dnes soud první instance rozhodl ve prospěch sociální sítě, syrskému uprchlíkovi ale zůstává možnost odvolání.

Již delší dobu se legislativci zabývají možností, jak zpřísnit pravidla pro on-line platformy, kde je možné ukládat jakýkoliv uživateli vytvořený obsah. Jak v souvislosti s porušováním autorských práv, tak také v souvislosti s příspěvky podněcující k násilí, teroristické činnosti aj. Postupně se tato myšlenka prolíná mnoha projednávanými návrhy.

Prozatím je i díky rozhodnutí soudních orgánů přistupováno k omezené odpovědnosti, která je založena na principu oznámení a následného stažení, vyplývající z evropské směrnice o elektronickém obchodu (Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/31/ES ze dne 8. června 2000 o některých právních aspektech služeb informační společnosti, zejména elektronického obchodu, na vnitřním trhu).

Rozhodnutí německého soudu v kauze syrského uprchlíka Anase Mudamáního bylo očekáváno s napětím, neboť řeší odpovědnost platformy za vložený obsah. Pan Mudamání se v roce 2015 vyfotil s německou kancléřkou Angelou Merklovou a tuto fotku si vyvěsil na soukromý profil na Facebooku. Bohužel jeho fotky byly později zneužity k šíření falešných zpráv, a to např. v souvislosti s teroristickým útokem v Berlíně aj. Anas Mudamání byl vždy označen jako možný pachatel a jeho fotka s tímto nařčením byla dále šířena.

Facebook po určité době původní příspěvky smazal, ale díky sdílení dalšími uživateli, zůstávají na sociální síti fotky aktivní i dnes. Syrský uprchlík se proto obrátil na bavorský soud ve Würzbugu a žádal o smazání všech výše uvedených fotek Facebook, neboť je za obsah odpovědný. Soud dnes ale rozhodl, že Facebook nemusí nic vyhledávat a popř. mazat. Sociální síť nikterak nezanedbala svoji povinnost, neboť tvůrcem fotek není ona, ale konkrétní uživatelé.

V Německu to opět rozvířilo debatu o aktivitě a spolupráci ze strany americké sociální sítě. Sílí hlasy, že je nejvyšší čas zasáhnout politicky a připravit zákon, který nařídí on-line platformám spolupráci v řádu hodin a jasnou reakci mazání škodlivých příspěvků. Německý ministr spravedlnosti Heiko Maase bude situaci vyhodnocovat a slíbil, že pokud nedojde k nápravě formou dohody, zákon na jaře představí veřejnosti.

Zůstává poté otázkou, kdo další se německou úpravou inspiruje a kam až dosáhne snaha o přenesení odpovědnosti za obsah na internetu z obyčejných uživatelů na konkrétní on-line platformy.

Sdílet na sítích