Seznam.cz v poradním uskupení Evropské komise k autorskému právu

Věra Průchová 15. října 2019

Společnost Seznam.cz se na základě výzvy Evropské komise přihlásila k účasti do pracovní skupiny Stakeholder Dialogue on the application of Article 17 of Directive on Copyright in the Digital Single Market. Minulý týden dorazilo potvrzení, že Seznam.cz se nachází mezi cca 60 dalšími evropskými organizacemi, které Evropská komise akceptovala do dalších jednání.

Cílem setkání v rámci dialogu s Komisí je debatovat praktické zkušenosti všech zúčastněných z oblasti sdílení a práce s autorským obsahem na internetu. Vzájemnou debatou mezi vlastníky obsahu a zástupci online platforem chce Evropská komise dosáhnout možných vodítek, jak aplikovat obsah článku 17 směrnice o autorském právu na Jednotném digitálním trhu. Článek 17 byl při uzavírání samotné směrnice jedním z nejdiskutovanějších částí a vyvolal obavy uživatelů internetu, že povede k omezení práva na informace a značně zredukuje objem volně dostupných autorských děl na internetu.

Společnost Seznam.cz se dlouhodobě zabývá obsahem výše uvedené směrnice a vítáme další možnost diskutovat kontroverzní body se zástupci Komise a podílet se na případných výstupech, jež budou dále vykládat paragrafové znění směrnice a upravovat její další aplikaci do reality.

Dne 15. října 2019 se konalo v Bruselu první setkání, které svým projevem zahájila eurokomisařka pro Digitální ekonomiku a společnost Maria Gabriel. V rámci dopolední agendy se řešily především oblasti hudebního průmyslu, her a softwarových společností. Odpoledne se již účastníci vyjadřovali k praktickým zkušenostem spolupráce mezi vlastníky autorských práv a online platformami ve sdílení chráněného autorského obsahu. Další schůzka se bude konat dne 5. listopadu 2019.

Věra Průchová

Specialista pro kontakt se státní správou

Sdílet na sítích