Německo zpřísňuje pravidla pro sociální sítě

5. dubna 2017

Dnes německá vláda schválila návrh zákona, který výrazně dopadne na sociální sítě, neboť budou muset reagovat a v řádu 24 hodin i mazat škodlivý a ilegální obsah. Současně budou muset zamezit šíření dalších příspěvků s tímto obsahem pod pokutou 50 milionů EUR pro celou firmu a maximální výší sankce 5 milionů EUR pro konkrétní, zodpovědnou osobu. Zákon má podporu kancléřky Merkelové i dalších významných představitelů německé státnosti a předpokládá se jeho hladký průběh v Parlamentu a přijetí do nadcházejících zářijových voleb.

Jak jsme již na našem blogu upozorňovali, ministr spravedlnosti Heiko Maas dostál svým slovům a představil zákon, jež má dle jeho slov reagovat na nečinnost některých sociálních sítí v souvislosti se škodlivým a ilegálním obsahem, který se na jejich platformách objevuje. Naprosto zjevné příspěvky, které porušují zákon, či jasně šíří nebezpečný obsah, budou muset být smazány do 24 hodin. Ostatní, „spornější“ příspěvky budou muset zmizet do maximálně 7 dní od vlastního oznámení.

Dalším novým aspektem bude zřízení pozice odpovědné osoby, která v těchto firmách bude ručit za mazání škodlivého obsahu. Tento člověk bude muset být fyzicky přítomen v Německu a on sám bude moci dostat pokutu až do výše 5 milionů EUR.

Společnost Seznam.cz vidí jako nejvíce problematický prvek celého zákona onu povinnost mazat ilegální/škodlivý obsah nejen z původního příspěvku, ale i z ostatních stránek, které materiál převzaly, popř. si ho upravily a šíří ho dále. Opět se totiž dostáváme ke spornému monitoringu uživatelsky nahrávaného obsahu na internetu. Aby sociální síť dostála legislativním požadavkům, bude muset zavést velmi přísné filtrovací nástroje a kontrolovat veškerý obsah na své síti. Pokud totiž dojde k upozornění na konkrétní příspěvek, bude muset najít i ty navazující. Je však přinejmenším pozoruhodné, že německá vláda nerespektuje prozatímní národní soudní rozhodnutí (viz. případ syrského uprchlíka) a ani evropská, již platná judikatura, není zohledněna ve stávajících krocích německých představitelů.

Kabinet kancléřky Merkelové celou aktivitu posvětil a tlačí nyní na projednávání v Parlamentu, aby byl zákon co nejdříve projednán a přijat. Obavy ze šíření škodlivého obsahu totiž vyvstávají i v souvislosti s kampaní v rámci předvolebního boje. Německý ministr spravedlnosti jde i za hranice Německa, hodlá celou strategii představit na unijní úrovni a bude prosazovat schválení obdobné legislativy pro celou EU.

Sdílet na sítích