Třetina republiky má na Mapy.cz nové letecké snímky

5. května 2017

Mapy.cz dnes přidávají nové letecké snímky jedné třetiny České republiky. Ortofoto vytvořené ze čtyřiceti tisíc nově pořízených snímků pokrývá území 31 211 km2. Nové záběry si mohou prohlédnout lidé například z Prahy, Ústeckého či Libereckého kraje.

Každý rok Seznam.cz obnoví zhruba jednu třetinu leteckých snímků na Mapy.cz. Dnes přidal nové letecké fotografie Karlovarského, Ústeckého, Libereckého a Plzeňského kraje spolu s novými snímky z Hlavního města Prahy a větší části Středočeského kraje. Snímky byly pořízeny v průběhu roku 2016, konkrétně pak v období od 30. 4. do 25. 9. „Nafocení leteckých snímků je třeba dobře plánovat. Fotit totiž musíte nejen za dobrého počasí, ale ideálně i pouze během tzv. vegetačního období, kdy mají stromy listy a zároveň je slunce dostatečně vysoko. To umožňuje létat a snímat dostatečně dlouho během dne a zároveň jde o dobu, kdy na výsledných fotkách nejsou příliš dlouhé stíny. Letos dofotíme zbytek Čech, příští rok je v plánu Morava,“ komentuje Petr Hofman, GIS specialista z týmu Mapy.cz.

Dodejme ještě, že zjistit, kdy byl který snímek pořízen, lze přímo v letecké mapě. V levém dolním rohu je pro každou oblast na území České a Slovenské republiky přesné datum pořízení.

Honza Štěpán

Mapa pokrytí nových leteckých snímků ke stažení.

Snímek Barrandova ke stažení.

Snímek Letňan ke stažení.

Snímek Levína ke stažení

Sdílet na sítích