Ilegální obsah na internetu

20. září 2017

Evropská komise slíbila, že dne 27. září 2017 odhalí detailnější pravidla pro stahování ilegálního obsahu z internetových stránek. Očekává se tak doplnění již 17 let platné evropské směrnice o elektronickém obchodu (2000/31/EC). Tomuto tématu se ale už nyní věnují někteří představitelé evropských zemí na zasedání Valného shromáždění OSN. Velká Británie, Francie, Itálie, s podporou Německa tlačí v New Yorku na světové státníky, aby zpřísnily národní legislativy a stanovily jasné časové omezení ke stažení ilegálního obsahu a přísné pokuty v případě, že digitální platforma nebude reagovat včas, nebo vůbec.

Debatu vyvolala především britská premiérka Theresa Mayová, která ve svém dnešním projevu vyzvala ke spolupráci v boji proti terorismu, jež využívá internet a sociální média k šíření ideologie a k náboru lidí (viz. odkaz pod článkem). Šíření terorismu na sociálních platformách se tak stalo hlavním důvodem, proč zasáhnout do internetového prostředí a nastavit jasná pravidla pro stažení ilegálního obsahu. Tím dalším důvodem je možná reakce na nedávno publikovanou studii britského think tanku Policy Exchange, která zařadila Velkou Británii na 5. místo na světě v konzumaci on-line obsahu, produkovaného samozvaným Islámským státem a navádějícího k džihádistickým aktivitám (viz. odkaz pod článkem).

Theresa May by se spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a italským premiérem Paolem Gentilonim, kteří její vizi podporují, měla sejít s představiteli digitálních nadnárodních společností – Google, Microsoft a Facebook. Google by zde měl zastupovat i v červnu vzniklou organizaci Global Internet Forum to Counter Terrorism.

Hlavní myšlenkou setkání je větší tlak na tyto společnosti a varování, že uvedené země připravují legislativu, jež by on-line platformám nakázala stahovat ilegální obsah s teroristickým námětem během jedné až dvou hodin od doby, kde se objeví na internetu. V případě, že tak neučiní, budou digitálním subjektům hrozit velké pokuty.

Podporu tyto tři evropské státy mají i v Německu, kde se již ministr spravedlnosti Heiko Maas nechal slyšet, že velké technologické firmy nedělají dost pro to, aby zastavily šíření nenávistných projevů na síti. Podle nedávné studie německé vlády Facebook a Twitter odstranily méně než 50 % ilegálních komentářů během 24 hodin od nahlášení. Proto Německo muselo přistoupit k legislativní změně, která by měla nabýt účinnosti příští měsíc.

Evropské instituce, jak vyplývá i ze zjištění Seznam.cz, však prozatím zaujaly mírnější pohled a dávají prostor spíše dobrovolným, samoregulačním aktivitám digitálních společností a přiklánějí se k „soft guidance“ nástrojům. Nesouhlas s restriktivní legislativou se opírá především o princip základních lidských práv (svoboda projevu) a také technickou nemožností v tak krátké době uhlídat a zareagovat na nahraný obsah uživateli. Obavy se také objevují v souvislosti s tím, že teroristický obsah je jen prvním krůčkem k požadavku na automatický monitoring internetového prostředí s jasně stanovenou lhůtou reakce konkrétní digitální služby, což by mohlo vést k přísné cenzuře doposud „relativně“ svobodného internetu.

Je tedy nutné najít kompromis mezi oběma přístupy a snažit se spíše zpřísnit postihy pro ty digitální subjekty, které ignorují dnes platnou směrnici o elektronickém obchodu. Ta již ve své podstatě velkou část problémů s ilegálním obsahem na internetu řeší.

Projev T. May na Valném shromáždění OSN: https://www.gov.uk/government/speeches/theresa-mays-speech-to-the-un-general-assembly

Studie Policy Exchange: https://blog.seznam.cz/wp-content/uploads/2017/09/The-New-Netwar-2.pdf

Sdílet na sítích