Češi jsou nadšení turisté. Dokazují to aktuální data aplikace Mapy.cz

23. října 2017

Přes 230 000 pěších výletů, při nichž Češi urazili přesně 2 608 655 km průměrnou rychlostí 4,6 km/h, zaznamenala na domácích cestách i cestičkách funkce Stopař, kterou od listopadu loňského roku nabízí aplikace Mapy.cz. Potvrzuje se tak, že jsou Češi národem turistů. Za necelý rok totiž lidé v ČR i v zahraničí nachodili, naběhali a najezdili celkem 15 milionů kilometrů. Mezi nejaktivnější patří výletníci ze Středočeského kraje. V zahraničí lidé holdují vysokohorské turistice ve slovenských Tatrách nebo v alpských zemích. Stopaře Češi použili v rovné stovce zemí, včetně netradičních lokalit jako Faerské ostrovy, Uruguay nebo Kyrgyzstán.

Češi rádi výlety! Ujdou až 11 kilometrů za 2,5 hodiny

Průměrný Čech vyráží na 11 km dlouhé pěší výlety, stráví na nich 2,5 hodiny a pohybuje se přitom rychlostí 4,6 km/h. Ukazují to data z funkce Stopař za období od 1. listopadu 2016 do konce letošního září. Stopař je součástí nepoužívanější tuzemské mapové aplikace Mapy.cz a umožňuje zaznamenávat trasu výletu, běhu, projížďky na kole, případně délku jízdy autem. Čísla ukazují, že Češi patří mezi národy, které pohyb venku a především výlety vyhledávají často a rády. V četnosti i délce výletů se však jednotlivé regiony ČR od sebe zásadně liší.

image

Foto k dispozici v tiskové kvalitě.

Turistika kvete ve Středočeském kraji

Nejpopulárnějším krajem pro turistiku jsou Střední Čechy. Tam lidé se Stopařem ušli 341 tisíc kilometrů. To může souviset s faktem, že Pražané často a rádi vyrážejí na výlety za hranice města. Na druhém místě je Jihomoravský kraj s překrásným Moravským krasem, Pálavou a Lednicko-Valtickým areálem. Zde Stopař zaznamenal 258 tisíc nachozených kilometrů. Vítěznou trojici uzavírá kraj Moravskoslezský s trasami mimo jiné v malebných Beskydech. Medailistům poměrně těsně šlapou na paty Jihočeský kraj rybníků a Šumavy společně s Královéhradeckým krajem výletů na Sněžku a krkonošské hřebeny.

Nejdelší výlety mají v oblibě na jihu Čech

Úplně jinak ale vypadá žebříček podle délky výletů. Na nejdelší trasy se vyráží v Jihočeském kraji. Průměrná procházka mezi malebnými rybníky nebo na Šumavě byla dlouhá 13,8 km a trvala 2 h 47 min. Naopak nejkratší výlety lidé absolvují v Ústeckém kraji a Praze. V severních Čechách měřila procházka v průměru jen 8,6 km a trvala 2 h 4 min. V Praze lidé průměrně nachodili 9,3 km za 1 h 54 min.

Obvyklá rychlost je napříč republikou hodně podobná, kolem 4,6 km/hod. Nejrychleji (4,97 km/h) se chodí v Jižních Čechách a na Pardubicku. Překvapivě rychle lidé chodí také v Praze. Možná proto, že zde Stopaře používají spíš jako krokoměr než na výlety, během kterých by se zastavovali u památek. Naopak nejpomalejší chůze byla zaznamenána u výletů v Libereckém a Královéhradeckém kraji. To může souviset s tím, že se na území těchto dvou krajů vyskytují strmé vrcholky našeho nejvyššího pohoří Krkonoš.

Vášniví cyklisté v českém dresu

Češi jsou národem nadšených cyklistů. I to potvrdila funkce Stopař. Cyklisté, kteří ji využívají, celkově ujeli po Česku přes 3,5 milionu kilometrů. Na cyklistickou špičku se dostal Karlovarský kraj se 735 tisíci najetými kilometry. Trasy v Slavkovském lese a Krušných horách jsou evidentně  lákavé. Silnou trojku doplňují Jihočeský a Středočeský kraj – ten první s tradičními šumavskými cyklostezkami, druhý zase v součtu s hlavním městem s nejvyšším počtem obyvatel.

Češi jako zahraniční cestovatelé

Stopař také ukazuje, že Češi jsou velcí zahraniční cestovatelé. Za necelý rok jej využili v rovné stovce zemí a v zahraničí s ním nachodili na 600 tisíc kilometrů. Využívání Stopaře zhruba kopíruje oblíbenost našich turistických destinací. Výsostnou pozici má Slovensko, kde Češi ušli na výletech téměř 200 tisíc kilometrů. Následují Rakousko, Německo a Itálie, tedy alpské země, kam s oblibou vyrážíme za vysokohorskou turistikou. Češi tam dle Stopaře zdolali na výletech dohromady takřka 160 tisíc km. A jak vidět, vysoké kopce také způsobují, že chodíme podstatně pomaleji než doma. Průměrná rychlost klesá o více než kilometr za hodinu. První neevropskou zemí jsou se třemi tisíci kilometrů na 23. místě USA, následované Indií a Čínou.

Petra Dvořáková, PR specialistka

image
Sdílet na sítích