Češi komolí název největší sociální sítě. Zajímají se i o způsob, jak nelegálně stáhnout video obsah

Aneta Kapuciánová 15. ledna 2018

Způsob, jakým si Češi vyhledávali v roce 2017 informace o dění na sociálních sítích se dost odlišuje od světových trendů, ukazují to data služby Vyhledávání české internetové jedničky Seznam.cz. Lidé totiž ve spojení s internetovým serverem YouTube téměř nehledají videa s českými nebo světovými hudebními hvězdami, celebrity nebo influencery. Primárně hledají písničky a pohádky pro děti nebo také způsob, jak nelegálně stahovat video obsah. Sociální síť Twitter promítá aktuální politické dění a kauzy. Instagram a Facebook naopak Čechům trendovou reputaci zvedají.

V souvislosti s vyhledáváním dotazů na YouTube se 22 % dotazů na českém internetu týká vyhledávání informací o písničkách a pohádkách pro děti. Hledá je až čtyřikrát více lidí, než ostatní obsah, který platforma nabízí. „Zábava pro děti se v českých rodinách odehrává z velké části na internetu. Z našich dat je i patrné, že se lidi zajímají o tradiční českou a moderní zahraniční seriálovou tvorbu,“ upřesňuje Michal Sedláček, produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání. Na první příčce, co se zájmu o pohádky týká, se umístil ruský animovaný seriál Máša a medvěd, na druhém místě britský televizní seriál Prasátko Peppa a trojici uzavírá tradiční český kreslený seriál Pat a Mat.

„Pokud jde o vyhledávání písniček, lidé se s výběrem moc nezaobírají. Je to patrné z dotazů, které do vyhledávacího pole v průběhu roku zadali. Zajímají se totiž o obecné spojení ‚písničky pro děti‘, které zároveň i vede žebříček vyhledávání ve spojitosti s YouTube,“ doplňuje Sedláček. Uživatelé si také velmi rádi dohledávají informace o tom, jak nelegálně stahovat oblíbená videa prostřednictvím tak zvaných convertorů.

Aktuální politické kauzy a dění ve společnosti se dle očekávání promítly také v hledání informací o sociální síti Twitter. Nejhledanějšími výrazy jsou účty bloggera Petra Paulczynski, dále anonymní skupiny skryté za identitu Julia Šumana a vítězné trio uzavírá účet tiskového mluvčího prezidenta ČR Jiřího Ovčáčka. Potvrzuje se zároveň, že Češi jsou národem pasivních sportovních nadšenců. Mezi první desítkou hledaných výrazů se umístil profil cyklisty Romana Kreuzigera a sportovního komentátora Roberta Záruby.

V případě hledání informací o největší sociální síti Facebook se ukázalo, že téměř 20 % lidí neví, jak správně zadat do hledání její název a zadávají jej ve tvarech jako například „Face book“ nebo „Facebook cz“. Zajímavý i je fakt, že 8 % zadaných dotazů pak souviselo s hledáním způsobu, jak si na Facebooku zrušit účet. To do jisté míry svědčí o nesnadném provedení tohoto procesu v praxi. V žebříčku vyhledávaných výrazů následují známé české osobnosti. Nejvíce se lidé zajímali o českou bloggerku Dominiku Myslivcovou, zpěvačku Moniku Absolonovou a muzikálového zpěváka Mariana Vojtka.

Další ze sociálních sítí, na které se lidé zajímají nejvíce o tak zvané trendsettery, je Instagram. Sledují své idoly z řad zpěváků, herců, modelek či moderátorů, ale také influencerů. V ČR jednoznačně vede moderátor Leoš Mareš a jeho přítelkyně Monika Koblížková, následuje bloggerka Nela Slováková.

TOP 10 nejhledanějších dotazů v souvislosti se sociální sítí Instagram

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích