Lidé se zajímají hlavně o profesní životopis kandidátů na prezidenta, ale i o jejich manželky

Aneta Kapuciánová 11. ledna 2018

Poslední dva měsíce před volbou prezidenta lidé na Seznam.cz zadali více než 250 000 dotazů přímo souvisejících s prezidentskými kandidáty. Nejvíce pátrali po informacích o Jiřím Drahošovi, Miloši Zemanovi a Pavlu Fischerovi. Lidé se zajímali především o jejich profesní životopisy. Vyplývá to ze statistik hledání na Seznam.cz v době od 7. listopadu 2017 do 7. ledna 2018.

S devítkou skutečných kandidátů na prezidenta jsme porovnali i zájem o Tondu Blaníka, který také v té době vedl „prezidentskou kampaň.“ V celkové desítce zdaleka neskončil na posledním místě. Lidé o něj podle vyhledávání měli větší zájem než o několik skutečných kandidátů,“ říká Michal Sedláček, produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání.

Do celkového počtu hledání jsou započítány všechny dotazy obsahující celé jméno nebo aspoň příjmení kandidátů. Dotazy se samotným jménem představují zhruba 90 % všech dotazů. Zbylou část dotazů jsou kombinované, kromě jména nejčastěji se spojením „kandidát na prezidenta“, „životopis“ či „prezident“. U některých vyhledávání se objevily i dotazy na minulost, manželku, volební program či transparentní účet.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích